Oog in oog met James Bond

Van GoldenEye over Spectre tot No Time to Die: de Omega Seamaster is al 27 jaar lang de getrouwe metgezel van James Bond. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Zwitserse horlogefabrikant ter ere van de 60ste verjaardag van de MI6-agent twee nieuwe Omega Seamasters voorstelt. Trends Style was erbij en ging samen met Daniel Craig op geheime missie.

Het begon allemaal met een gerucht begin jaren negentig dat de aandacht trok van James Bond-fans wereldwijd. Daniel Craig werd getipt als de zesde acteur die in de huid van James Bond zou kruipen. “Ik herinner me nog het moment dat iemand tegen me zei: ‘Je zou wel eens in de line-up kunnen zitten om James Bond te spelen'”, vertelt Daniel Craig. “En ik dacht: het idee is leuk, maar ik zal nooit James Bond spelen. Ik zag het gewoon niet gebeuren.”

Maar naarmate de roddels groeiden, begon de droom te leven. Plotseling had Craig de rol in het vizier en leek dat ‘leuke idee’ bijna werkelijkheid. Toen, tijdens een reis naar Hongarije, gingen zijn gedachten naar Omega. “Ik stapte er een winkel binnen en kocht er een tweedehands Omega”, vertelt Craig. “Ik dacht bij mezelf: stel dat ik toch niet James Bond word, dan zal dat horloge een blijvende herinnering zijn aan het feit dat ik er wel bijna in slaagde.” Ironisch genoeg was de Omega Seamaster 300 uit 1986 die Craig in de winkel kocht de voorganger van de Seamaster 300 die hij voor zijn vierde Bond-vertolking in Spectre droeg. Het vintage model, aangedreven door het kaliber 565, was een duikhorloge gedragen door de onderwateravonturiers van de British Royal Navy. Kortom, een heel geschikt model voor een acteur die 007 zou worden.

Daniel Craig aka James Bond ‘Ik wilde graag een hoog gadgetgehalte in de Bond-horloges stoppen. Ze zijn zichtbaar in de film, dus willen we wel dat ze iets betekenen

De rest is intussen geschiedenis, maar Daniel Craig draagt zijn vintage Seamaster nog steeds. Evenwel niet op 23 november, de dag dat we samen met tweehonderd invloedrijke genodigden op een ondergrondse geheime locatie in Londen twee nieuwe James-Bond-Omega-horloges in première ontdekten en samen met Craig een dramatische live Bond-ervaring beleefden.

Horloge met actie

“Het nieuwe horloge doet iets op de achterkant wat ik absoluut geweldig vind”, vertelt Daniel Craig terwijl hij ons zijn horloge toont. “Ik ben enorm trots op dit horloge. Het is prachtig.” De nagelnieuwe Seamaster Diver 300M – 60 Years of James Bond (42 mm) is helemaal geïnspireerd door de Omega Seamaster 300M die Pierce Brosnan droeg in GoldenEye. Evenwel zit er nu beweging in de caseback dankzij een animatie die de beroemde 007-openingssequentie met Bond in silhouet en een draaiend geweerloopontwerp nabootst. “We wilden een horloge dat de geschiedenis van James Bond én Omega verzamelt”, vertelt Raynald Aeschlimann, de CEO van Omega. Het saffierglas is versierd met micro-gestructureerde metallisatie die vier verschillende Bond-silhouetten vertegenwoordigen die tot leven komen door de draaiende spiraal eronder. Die ‘moiré animatie’, waarvoor trouwens een patent is aangevraagd, is gekoppeld aan de centrale lollipopsecondewijzer, zodat de actie nooit stopt. “Normaal is moiré lineair”, zo klinkt het bij Omega. “De moeilijkheid bestond erin om een cirkelvormige moiré te maken.”

“Daarnaast hebben we de animatie zo groot mogelijk gemaakt, maar waren we beperkt in ruimte om de goede werking van het horloge niet te verstoren”, aldus Aeschlimann. Het horloge wordt aangedreven door een Co-Axial Master Chronometer Calibre 8806 en is gepresenteerd op een meshstijl armband – in dezelfde stijl als het Omega-horloge van James Bond in No Time to Die. De lunet en de wijzerplaat zijn beide gemaakt van blauw geanodiseerd aluminium dat behandeld is met oxaalzuur en daardoor twee keer harder is dan traditioneel aluminium, en krasresistenter en duurzamer is. Andere opvallende kenmerken zijn de op de wijzerplaat lasergegraveerde golven en de duikschaal op de lunet gevuld met wit Super-LumiNova, het cijfer ’60’ op de plaats van de traditionele omgekeerde driehoek van de duikschaal en de lichtgevende groene punt die verwijst naar de minutenwijzer.

Oog in oog met James Bond

Het stalen horloge komt in een blauwe houten kist in het originele Diver 300M golfpatroon, met drie grote witte stippen geïnspireerd op de klassieke Bond openingstitelsequentie. De stip aan de rechterkant fungeert ook als ‘geheime drukknop’ om de doos te openen.

Bond herinnering

“Zelf maak ik geen horloges, hoor”, antwoordt Craig op de vraag of hij betrokken wordt bij het maken van de horloges. “Ik heb de manufactuur in Bienne al wel bezocht, toch zouden ze me er niet in de buurt van de horloges laten. (lacht) Wel vind ik het geweldig dat Omega met me samenwerkt. Zo wilde ik een soort van gadgetgehalte in de Bond-horloges stoppen. De horloges zijn zichtbaar in de film, dus willen we wel dat ze iets betekenen. We willen ze laten oplichten of laten biepen, en het team van Omega is op dat gebied geweldig. Ze toveren ze als het ware uit hun hoed en komen ons dan enkele horloges voorstellen die allemaal verschillende dingen kunnen.”

Wat maakt je relatie met de Bond-horloges zo speciaal? willen we weten. “Ik heb deze rol natuurlijk geërfd van de geweldige acteur Pierce Brosnan, die een Seamaster Professional Chronometer met blauwe lunet en stalen polsband droeg”, vertelt Daniel Craig. “Een heel mooi horloge trouwens. Ik heb thuis een soortgelijk exemplaar. Toen ik gevraagd werd voor de rol in Casino Royale, maakte ik kenbaar dat ik iets zwaarders nodig had. Ik wilde het horloge om mijn vuist kunnen wikkelen om er iemand mee op de neus te slaan. Dus maakten we een dikke Seamaster Planet Ocean Big Size met rubberen polsband. Ik heb er dan wel niemand mee geslagen, maar het horloge is wel gehavend. We deden er alles mee en toch overleefde het de film en kreeg ik het mee naar huis. Het is nog altijd een van mijn meest gekoesterde bezittingen.”

En zijn meest gekoesterde Bond-herinnering? “Ik denk dat ik de volgende twintig jaar van mijn leven elke herinnering uit mijn Bond-tijd ga proberen op te halen”, aldus Craig. “We gingen naar de meest buitengewone plaatsen ter wereld en mensen ontvingen ons met open armen. Maar laat me zeggen de opening van Spectre, waar Sam Mendes een soort van Dag van de Doden regisseerde. Toen werd die jaarlijks nog niet gevierd in Mexico-Stad en nu door ons wel. We hadden rond zesduizend acteurs. We maakten ons klaar in de ochtend en het was spectaculair. Rondlopen in de straten van Mexico-Stad zal me altijd bijblijven.”

Nieuw De nagelnieuwe Seamaster Diver 300M - 60 Years of James Bond (42 mm)
Nieuw De nagelnieuwe Seamaster Diver 300M – 60 Years of James Bond (42 mm)

Jamaica als thema

Voor het tweede nieuwe Bond-horloge, de Seamaster Diver 300M 60 Years of James Bond (42 mm) in Canopus Gold? maakte Omega gebruik van zijn eigen 18k witgouden legering die bekendstaat om zijn bijzondere glans en duurzaamheid. Als knipoog naar het prachtige zand van Ian Fleming’s Jamaicaanse thuis, GoldenEye, is de wijzerplaat gemaakt van grijs silicium. Dankzij de kristallen in het mineraal is het patroon op elke wijzerplaat uniek. Als eerbetoon aan de Jamaicaanse vlag is de lunet bezet met groene en geel behandelde natuurlijke diamanten in tien verschillende tropische tinten. Twee extra heldere diamanten op 12 uur voegen wat levendige schittering toe aan de look. Het horloge, aangedreven door het Co-Axial Master Chronometer Calibre 8807, zit in een mangohouten kist ingelegd met parelmoer en 60 jaar Bond-logo. Het gebruik van de mangoboom verwijst naar een beroemd nummer uit de eerste James Bond-film, terwijl het parelmoer een knipoog is naar de schelpen van Crab Key. Deze elegante doos bevat ook de op de film geïnspireerde stippen.

Van Rolex naar Omega

Sinds 1995 heeft James Bond in elke film Omega Seamasters gedragen. De jaren ervoor was hij vaak met een Rolex Oyster Perpetual om zijn pols te zien. Ian Fleming, de schrijver van de Bond-verhalen, wist dat de keuze van zijn uurwerk evenveel over een gentleman zegt als zijn pak. Hij nam dus de tijd om de keuze van Bond te specifiëren: een Rolex Oyster Perpetual Chronometer met een uitrekbare, metalen armband, zo vertelt hij in hoofdstuk 15 van On Her Majesty’s Secret Service. Maar zoals elke fashionable gentleman houdt ook Bond van afwisseling en plooit hij zich naar de wensen van de sponsor. Meestal rijdt hij een Aston Martin, maar we zagen hem ook al achter het stuur van een Jaguar en Ford Mondeo. De Oscarwinnende kostuumontwerpster Lindy Hemming was verantwoordelijk voor het casten van 007’s horloge in GoldenEye. “Ik was ervan overtuigd dat Commander Bond, een marinier, fervent duiker en discrete gentleman van de wereld, de Seamaster met de blauwe wijzerplaat zou dragen.”

www.omegawatches.com

Expo ‘Bond in Motion’

Al zes decennia lang vermaakt James Bond het filmpubliek. Een hulde aan een van de meest iconische en stijlvolle personages uit de filmgeschiedenis kon dan ook niet uitblijven. Van 9 december tot 14 mei loopt Bond in Motion in Paleis 1 op de Heizel in Brussel, een unieke tentoonstelling die voor het eerst op het Europese continent de meest spectaculaire decors, making-ofmodellen en zo’n vijftig originele voertuigen (motoren, auto’s vliegtuigen, hovercrafts) uit de 25 James Bond-films op één plaats samenbrengt.

www.007Brussels.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content