My Precious

© MARLEEN DANIËLS

Liezl Vervloet verzamelt vintage designer- kleding voor haar Instagram-winkel Pomchi.li, maar de jurk van Jean Paul Gaultier die ze onlangs op de kop tikte, houdt ze toch zelf bij.

“Vorige zomer heb ik voor een werkvakantie het zuiden van Frankrijk en de Italiaanse kust afgereden, om rommelmarkten af te schuimen en mensen met unieke designerstuks te bezoeken. Voor een van de eerste afspraken, én het hoogtepunt van de vakantie, ben ik zes uur van mijn route afgeweken. Ik had in Toulouse afgesproken met een vrouw bij wie ik deze jurk van Jean Paul Gaultier zou ophalen. Ik was hem online tegengekomen, maar zij durfde het unieke stuk niet met de post te versturen. Ze verkocht de jurk omdat ze het geld goed kon gebruiken, maar hij was haar nog steeds dierbaar. De ontmoeting met de Française was heel tof. Ze toonde me een oude foto van haar in de jurk en nodigde me zelfs uit bij haar te komen logeren de volgende keer dat ik in Toulouse ben.”

De cybercollectie was een van eerste shows ooit waarin technologie en mode samenkwamen. In 1995 was dat heel vernieuwend

“De jurk komt uit de herfst/wintercollectie van 1995, die bekendstaat als de cybercollectie. Ik was al heel lang op zoek naar iets uit die collectie, omdat het een van eerste shows ooit was waarin technologie en mode samenkwamen. Nu klinkt dat logisch, maar toen was dat heel vernieuwend. De stippenprint is op de computer getekend en via een optisch effect suggereren de kleurschakeringen het silhouet van een vrouwenlichaam. Zodra je de optische illusie ziet, kun je ze niet meer negeren.”

“Ik vind het baanbrekende verhaal achter de jurk en de print geweldig. Sowieso zijn felle prints een terugkerend kenmerk in de collectie van Pomchi.li, misschien omdat ik zelf Printmaking gestudeerd heb. Ik vind het heel belangrijk mijn eigen stijl te gebruiken als rode draad voor de winkel, en dit is echt een stuk waar ik helemaal achter sta en mezelf mee wil representeren. Ik zal de jurk dus niet snel verkopen. Voorlopig blijft hij in mijn archief, al zal ik hem daar niet laten verstoffen. In de toekomst wil ik hem graag uitlenen voor fotoshoots, events, feesten… Zelf heb ik de jurk alleen gedragen om foto’s te maken, en ik denk niet dat ik hem snel weer zal aandoen. De vrees dat er iets misgaat, zou bij mij groter zijn dan de voldoening.”

“Begin november heeft Jean Paul Gaultier de print opnieuw uitgegeven in de Cyber Collection. Dezelfde jurk met de wollen kraag is niet meer verkrijgbaar, maar de catsuit van vroeger bijvoorbeeld wel. Die lijkt heel erg op het originele stuk, maar het blijft een reproductie, die niet meer door Jean Paul Gaultier zelf ontworpen is. Toen ik de jurk kocht, had ik al een vermoeden dat er een heruitgave zou komen, want vorig jaar heeft het merk hetzelfde gedaan met een andere print. Toch is dat zeker niet de reden van de aankoop. Ik heb zelfs gemengde gevoelens bij de nieuwe collectie: er wordt al zoveel geproduceerd, dus ik sta veel meer achter tweedehandsmode. Anderzijds maakt de heruitgave de jurk wel extra speciaal. Het is een bevestiging van het modehuis dat het een van hun meest van iconische prints is.”

@pomchi.li, met dank aan De Witte Lelie in Antwerpen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content