Kaviaarkoopjes

De democratisering van het zwarte goud. Dat is de missie van het Belgisch-Italiaanse ondernemerskoppel Maxime Backx en Joanna Cacciola en hun gloednieuwe merk Céleste Caviar. Als saffraanhandelaar onderhandelt Backx in Iran de kaviaar tot een betaalbare prijs om hem daarna rechtstreeks via de webshop de verkopen.

Het stond in de Iraanse sterrenhemel geschreven dat Maxime en Joanna ooit iets met kaviaar zouden doen. Maxime pendelt als saffraanhandelaar al meer dan tien jaar tussen België en Iran en kreeg zo vaak de vraag van vrienden en relaties om een potje kaviaar mee te brengen dat het duo besliste om zelf een kaviaarmerk op de markt te brengen. “Het was een vaststaand feit dat we hemelse kaviaar aan democratische prijzen wilden introduceren maar de naam ‘heavenly’ vonden we niet zo goed klinken”, vertelt Joanna. “Zo zijn we uiteindelijk tot ‘Céleste’ gekomen, afgeleid van het Latijnse ‘caelestis’ wat zo veel als ‘hemels’ betekent. Het is ons doel met Céleste Caviar om Iraanse kaviaar toegankelijker te maken zónder in te boeten op smaak of kwaliteit. Dankzij onze jarenlange handel met Iran kunnen we de beste prijzen negotiëren. Bovendien verkopen we via onze webshop rechtstreeks aan de particulier, zonder tussenpersonen of tussenprijsafspraken.”

Ik vergelijk het graag met tomaten. Die van België zijn best lekker, maar de Italiaanse bieden toch net nog dat tikkeltje meer aan smaak.

Ideale groeiomstandigheden

Omdat het vangen van wilde steur en het verhandelen of het in bezit zijn van wilde kaviaar sinds 2010 verboden is, worden de ‘kaviaarsteuren’ gekweekt in aquaculturen. “Onze Céleste Fine Iranian Caviar is afkomstig uit bassins in de buurt van de Kaspische Zee, in het noorden van Iran, waar de steuren in de beste omstandigheden gekweekt worden”, vertelt Maxime. “Hierdoor bevinden de vissen zich op een plek die zo veel mogelijk de natuurlijke habitat benadert en hebben we het voordeel dat we zowat alles tot in de puntjes kunnen controleren van de waterkwaliteit, de gezondheid van de steur tot en met de voeding. De smaak van kaviaar wordt immers bepaald door tal van factoren zoals het ecosysteem waarin ze gekweekt worden maar ook de historische afkomst van de vissent. Onze steuren stammen af van de wilde exemplaren uit de Kaspische Zee; hun genen zijn dus sterk. Met ‘ecosysteem’ doelen we op aspecten als lichtinval, klimaat, regenval (zure regen – steuren zijn gevoelig voor milieuverontreiniging), mineralen in het water … “Wij streven naar constante kwaliteit die gewaarborgd wordt door de zorgvuldige, ethische en duurzame kweek van ‘onze’ steuren en de persoonlijke selectie van Maxime”, vertelt Joanna. “De ideale groeiomstandigheden resulteren in een kaviaar met een superieure smaak en kwaliteit. Ik vergelijk het graag met tomaten. Die van België zijn best lekker, maar de Italiaanse bieden toch net nog dat tikkeltje meer aan smaak.”

Céleste Caviar Beluga kost 118,50 euro/30 gram en Baerii kost 57 euro/30 gram)

www.celestecaviar.com

Wie zijn Maxime en Joanna

– Ondernemerskoppel met als doel kaviaar toegankelijker maken zonder in te boeten op kwaliteit

– Maxime is saffraanhandelaar die een passie voor Iraanse kaviaar ontwikkelde tijdens zakenreizen in Iran

– Joanna neemt de packaging en de branding op zich

Kaviaarkoopjes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content