Grace Wales Bonner

Serena Williams prijkt met haar creaties in het septembernummer van Vogue, Dior vroeg haar om samen te werken en ook voor Adidas Originals creëerde ze een collectie. Haar naam: Grace Wales Bonner. De Brits-Jamaicaanse ontwerpster is dé rijzende ster aan het modefirmament.

Grace Wales Bonner (32) is geboren in Zuid-Oost-Londen. Haar vader is Jamaicaan, haar moeder Brits. Na haar middelbaar trok ze naar Central Saint Martins, de wereldvermaarde modeacademie die grote namen zoals John Galliano, Alexander McQueen en Stella McCartney voortgebracht heeft. Nog tijdens haar studies liep ze stage bij Vogue in New York. Ze studeerde af in 2014 en het jaar daarop startte ze haar eigen label: Wales Bonner. Ze debuteerde met een mannencollectie die meteen bekroond werd met de British Fashion Award voor de beste nieuwe mannencollectie. Een jaar later sleepte ze de LVMH Young Designer Prize in de wacht, een prijs die haar niet alleen 300.000 euro en een jaar lang mentorship van de luxegroep opleverde, maar ook haar internationale bekendheid een boost gaf. Later breidde ze haar collectie uit met een vrouwenlijn.

Grace Wales Bonner
© Tyler Mitchell

Collabs van Dior tot Adidas

Haar gemengde roots komen overal in haar werk terug. Wellicht is die boeiende gelaagdheid van westerse, etnische en artisanale elementen de reden waarom Maria Grazia Chiuri, artistiek directeur van Dior, aan Grace Wales Bonner vroeg om haar interpretatie te brengen van de New Look van Christian Dior voor de cruisecollectie 2020. Wales Bonner maakte enkele silhouetten waarin raffia verwerkt werd, een materiaal dat symbool staat voor haar roots. “Ik wou iets maken dat niet alleen een toonbeeld van Europese luxe is, maar dat ook een ander cultureel perspectief inhoudt”, zei Wales Bonner aan Vogue.

Niet alleen luxelabels doen een beroep op haar, ook adidas Originals wist haar te strikken voor een collab die eind juni gelanceerd werd. Die collectie is geïnspireerd op de muziek en de fotografie van Burkina Faso in de jaren zeventig en tachtig.

Focus op diversiteit en inclusiviteit

Het succes van Wales Bonner heeft niet alleen met haar talent te maken, maar ook met haar eigentijdse visie op luxe en het feit dat ze focust op inclusiviteit en diversiteit. Zo bracht ze haar nieuwste herfstcollectie uit onder de titel ‘Togetherness’. Als kind van haar tijd voelt ze de tijdsgeest haarscherp aan. Ze slaat een brug tussen culturen en tussen artistieke disciplines. Grace Wales Bonner werkt vaak samen met – vooral Afrikaanse – kunstenaars, ze geeft boeken uit en ze cureert tentoonstellingen. Zoals haar eerste tentoonstelling ‘Time for New Dreams’ die in 2019 plaatsvond in de Serpentine Galleries in London. Ze doceert aan Central Saint Martins, ze is gastdocent aan de Parsons School of Design in New York en ze is hoofd van de modeafdeling aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen. Als jonge ontwerpster inspireert ze wereldwijd ontwerpers in spe.

Grace Wales Bonner

Vorig jaar werd ze uitgeroepen tot designer van het jaar in de categorie mannenmode door de CFDA (Council of Fashion Designers of America) die ook de New York Fashion Week organiseert. Het is een prestigieuze prijs die eerder al Raf Simons, Dries Van Noten, Rick Owens, Virgil Abloh en andere modegoden te beurt viel. Business of Fashion zette haar op de lijst van de invloedrijkste 500 mensen in de mode. Het ziet ernaar uit dat Wales Bonner nog lang haar stempel op de modewereld zal drukken.

Grace Wales Bonner

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content