De Schone Slaper

Roel Vandebeek

Een bed is een bed. Soms is het iets hoger, soms iets breder, maar de basisvorm is nagenoeg altijd dezelfde. “Net daarom wilde ik eens iets helemaal anders doen”, vertelt designer Roel Vandebeek, die van het Belgische label Magnitude carte blanche kreeg voor zijn Starry Night.

Wanneer we Roel Vandebeek spreken, is hij net terug van New York en staat hij op het punt naar Denemarken te vertrekken. Regelmatig reizen is het lot van een succesvol ontwerper, maar voor Vandebeek is het ook altijd wel een beetje research. “In New York sliepen we in het gloednieuwe NH Hotel. Het viel me echt op hoe comfortabel de bedden daar zijn.” Waarmee de ontwerper meteen een cruciaal punt aanhaalt. “Hoe je het ook draait of keert: bij bedden is en blijft comfort het allerbelangrijkste.”

Maar die voorwaarde lijkt ervoor te zorgen dat het niet eenvoudig is variatie in de vormgeving te tonen. “Net dat heeft me getriggerd om te verrassen met mijn design”, aldus Vandebeek. Gelukkig kreeg hij van de opdrachtgever, het Belgische label Magnitude, carte blance. Het bedrijf heeft met de Featuring-collectie naam gemaakt in het wereldje door met tal van internationaal gerenommeerde Belgische designers samen te werken. Op het lijstje prijken onder andere Alain Berteau, Alain Gilles en modeontwerpster Veronique Branquinho. Het soort mensen dat floreert in artistieke vrijheid.

Franse zolderkamer

“Ik stond er wel op dat ik de productieateliers mocht bezoeken”, aldus Vandebeek. “Ik vind het belangrijk het DNA van een bedrijf te voelen en het metier met eigen ogen te aanschouwen.” Dat metier wist Vandebeek danig te inspireren en de expertise in stoffering en stikwerk leidde tot een bed waarin exact dat ambacht een belangrijke rol speelt. Starry Night heeft een gestoffeerd voet- en hoofdeinde, en is gevuld en afgewerkt met een elegante stiklijn. Een moderne afwerking voor een heel klassieke vorm, een archetype van een historisch bed. “Vraag iemand een antiek bed te tekenen en iedereen zal zo’n bed met spijlen voor- en achteraan tekenen. Het is een vorm die heel herkenbaar is voor een heel grote groep mensen. Dus er schuilt zeker ook wat nostalgie in de vormentaal van Starry Night. In mijn geval roept het herinneringen op naar de vakanties in Frankrijk met mijn ouders. We stopten toen vaak onderweg bij een antiquair die altijd wel stukken van zo’n typisch charmant Frans bed had staan, ergens in een hoek.”

De Schone Slaper

De naam ‘Starry Night’ wil het idee meegeven van de Franse zolderkamer waarin door het kleine zolderraampje het maanlicht op dat antieke Franse bed valt. “Toen ik dat beeld opriep, moest ik onwillekeurig aan het lied Starry, Starry Night van Don McLean denken. Ik lig in mijn bed, kijk uit het raam naar de sterren en ik voel me thuis. Dat gevoel van thuiskomen wil ik graag met het bed oproepen.”

Commercieel interessant

Is Roel Vandebeek in zijn opzet geslaagd om een visueel verrassend bed te ontwerpen? Absoluut. Maar daar ligt volgens de ontwerper maar een deel van de uitdaging. “Je kunt natuurlijk de meest bizarre bedden ontwerpen, maar de kunst bestaat erin het design ook commercieel interessant te houden.” Vandebeek ziet het bed al op tal van plaatsen goed tot zijn recht komen. “Uiteraard in de private slaapkamers van designliefhebbers, maar ik zie zeker ook kansen in hotels die een statement willen maken met hun bedden. De herkenbaarheid van dit ontwerp is heel groot, dus als visitekaartje voor een hotel of een B&B kan zo’n Starry Night wel tellen.”

Geen biënnale bed

De bedoeling was dat het bed met veel toeters en bellen zou worden voorgesteld op de Biennale Interieur in Kortrijk, de prestigieuze Belgische interieurbeurs die onlangs werd geannuleerd. De pandemie en ‘moeilijke marktomstandigheden’ dwongen de organisatoren tot een totale afgelasting. “Dat is heel spijtig natuurlijk, vooral wanneer je zo’n pareltje hebt om er te presenteren. De Biënnale was voor Belgische ontwerpers toch telkens opnieuw een hoogtepunt, een belangrijke afspraak ook met de pers, de verdelers, de retailers. Gelukkig neemt Magnitude het heft in eigen handen om ervoor te zorgen dat de lancering van Starry Night niet onopgemerkt voorbij zal gaan.” Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd.

De Schone Slaper

www.magnitude.be

Wie is Roel Vandebeek (52)

Roel Vandebeek is een Belgische kunstenaar/designer. Hij stort zich al bijna dertig jaar op een gevarieerd scala aan projecten. Vandebeek werkte al samen met labels als Serax, Atelier Vierkant en Moome. Recent publiceerde Stockmans Art Books de monografie ‘It’s A Roel’ met zijn belangrijkste projecten. Op dit moment werkt Vandebeek volop aan de lancering van Starry Night en herbekijkt hij de mogelijkheden van recyclage voor het Deense label Woud.

www.itsaroel.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content