De nieuwe lichting food-adressen die smeken om een mening

Van ruig tot kunstzinnig, van Japans tot recht uit de moestuin en van jong tot zéér jong. Trends Style selecteerde de meest beloftevolle nieuwe food-hotspots van het land.

Modest / Opglabbeek

Rookie of ancien?

Sander Spreeuwers (26) stond vijf jaar lang recht tegenover driesterrenchef Gert De

Mangeleer in Hertog Jan in Zedelgem. Van hem kreeg hij de liefde voor zelf geteelde groenten, kruiden en bloemen mee.

Wat schaft de pot?

Bij Modest eet je à la carte of neem je een

menu. “Ik laat mijn gasten graag kiezen en serveer zowel klassiekers als wagyu-entrecote met frietjes maar ook verfijndere gerechten waarbij ik me laat inspireren door Japan. Gert De Mangeleer heeft me gevormd tot de kok die ik ben. Dat merk je aan mijn keuken, maar gaandeweg zal ik mijn eigen stijl ontwikkelen.”

In de stad of op het platteland?

Sander trok opnieuw naar zijn roots. In het landelijke Oudsbergen bij Opglabbeek bouwde hij een strak, minimalistisch gebouw in zwart-wit-grijze tinten. Zijn zaak bevindt zich op amper enkele straten van het klassieke tweesterreninstituut Slagmolen. “De kleur moet komen van wat er op mijn borden ligt én van het omliggende groen waarop je uitkijkt. Op termijn wil ik een deel eigen kruiden, bloemen en fruitbomen aanplanten.”

What’s in a name?

Modest is Sanders bijnaam die hij op de koksschool kreeg. Het is een knipoog naar het hulpje van de burgemeester in Samson & Gert. Sanders vader was destijds burgemeester van Opglabbeek.

Hoe lang nog wachten?

Niet. Modest opende zijn deuren al op

1 februari.

Modest, Weg naar Opoeteren 117, 3660 Opglabbeek (Oudsbergen)

www.restaurantmodest.be

Elders / Gent

Rookie of ancien?

Nadat ze samen vier jaar bij het hippe Alberte in Gent werkten, voelden partners en lovers in crime Tom Pauwelyn (28) en Romy Deconinck (29) het borrelen om hun eigen verhaal te schrijven. Tom temde het vuur al in de keukens van In De Wulf en De Superette van Kobe Desramaults en J.E.F. van Jason Blanckaert. Romy ruilde zeven jaar geleden haar schildersezel in voor een rol als gastvrouw en verdiepte zich in de wondere wijnwereld.

Wat schaft de pot?

Elders bestaat uit een restaurant waar je kiest voor een menu enerzijds en een bar waar een vrolijke va et vient zal heersen anderzijds. “Wie geen zin heeft in een volledig menu kan hier een wijntje drinken en eventueel een hapje bestellen. En huisgemaakte pasta, Toms favoriet”, vertelt Romy. Extra verrassend is het zondag-na-de-markt-idee: je installeert je in de bistro met een uniek gecreëerde koffiekoek en blijft plakken met een glaasje.

In de stad of op het platteland?

Pal in de Gentse Bloemekenswijk stripten ze een oude apotheek. Je kijkt uit op de open keuken en met wat geluk bemachtig je zelfs een plaatsje aan de toog. “Daarmee willen we het gevoel van een neo-bistro creëren. Een plek waar je goed kunt eten zonder chichi.”

What’s in a name?

“Elders vormde eigenlijk een grapje onder ons, maar intussen is de naam blijven plakken. We zitten letterlijk elders in de stad en pakken het ook op een andere manier aan.”

Hoe lang nog wachten?

In de loop van de maand mei wordt je geduld al beloond.

Elders, Edmond Van Beverenplein 16, 9000 Gent

www.elders.gent

Elements / Genappe

Rookie of ancien?

Vijf jaar kookte Sebath Capela (30) zij aan zij bij tweesterrenchef Christophe Hardiquest van Bon Bon in Brussel. Eerder liet hij zich al

inspireren door de rechttoe rechtaan aanpak van Damien Bouchery in Ukkel.

Wat schaft de pot?

Capela gaat aan de slag met wat de boeren uit de buurt hem aanreiken en wat er beschikbaar is in de eigen moestuin. “Dat verwerk ik tot dagelijks veranderende verrassingsmenu’s.” De chef schuwt daarbij ook geen eerlijk geteeld vlees zoals varken. “Smaak staat altijd centraal. Dat kreeg ik mee van mijn Angolese mama. Mijn keuken is niet Afrikaans, maar een pittige marinade van karamel en een Belgische peper durft wel eens de revue te passeren.”

In de stad of op het platteland?

Kan het nog idyllischer? Tussen de verlaten groene velden ten zuiden van Nijvel werden twee oude leegstaande boerderijen omgevormd tot een luxueuze lodge waar je je

integraal kunt terugtrekken. Het huidige

kameraanbod van vijf wordt uitgebreid met

nog eens zeven ruime mooie kamers. Naast een yogastudio en een eco-zwembad komt daar nog een groot restaurant bij. Voorlopig kookt kookt Sebath hier al in een tijdelijk restaurant.

What’s in a name?

Met deze naam verwijst Sebath niet alleen naar de verrassende manier waarop hij verschillende elementen op het bord wil combineren, maar ook naar de vier natuurelementen: vuur, water, aarde en lucht.

Hoe lang nog wachten?

Niet lang. Begin mei zwieren de deuren open.

Elements, Chemin de la Waronche 1, 1471 Genappe

www.indranilodge.com/eat

The Bakery By Joost Arijs / Gent

Rookie of ancien?

Joost Arijs (36) hoeven we je niet meer voor te stellen. Als voormalig chef patissier van Hof van Cleve opende hij in 2011 zijn gelijknamige patisserie-zaak in Gent.

Wat ligt er in het rek?

In zijn bakkerij zal je je kunnen verlekkeren op alles wat hij nu niet aanbiedt. Denk: zes tot acht verschillende soorten brood, brioche en exclusieve Frans-Belgische viennoiserie zoals een croissant en een feuilleté. “Ik wil brood maken zoals het hoort te zijn: vol smaak en textuur. Dat brengt me automatisch bij traag gerezen desembroden.”

In de stad of op het platteland?

The Bakery bevindt zich twee huizen naast de huidige zaak van Joost. The Bakery zal dezelfde strakke, chique stijl aanhouden, maar wordt iets ruwer en rustieker en je zal regelrecht het atelier kunnen binnen gluren. Daarvoor gaat Joost in zee met gerenommeerd architectenbureau Glenn Sestig. “Ik zie brood en patisserie niet graag in dezelfde toonbank liggen. Dat zijn twee andere dingen.”

Hoe lang nog wachten?

De geur van brood waait je vanaf begin augustus tegemoet.

The Bakery by Joost Arijs, Vlaanderenstraat 28, 9000 Gent

www.thebakeryjoostarijs.be

Blueness / Antwerpen

Rookie of ancien?

Met een schare aan restaurants in België en Nederland, bouwt Sergio Herman verder aan zijn imperium. Chef Jaclyn Kong (34) was eerst chef in Blueness Cadzand en is nu samen met maître Dorine van den Eynde klaar voor de verovering van een tweede vestiging in Antwerpen. Beide vrouwen leerden voordien het klappen van de zweep bij Oud Sluis en The Jane.

Wat schaft de pot?

Hier wordt een interpretatie van de moderne Franse keuken gebracht met heel wat Japanse knipogen.

In de stad of op het platteland?

Op enkele passen van Sergio’s Italiaans geïnspireerde sterrenzaak Le Pristine en waar voorheen het Verso Café huisde, ziet Blueness weldra het levenslicht. Met The Botanic Sanctuary amper honderd meter verderop wordt de Lange Gasthuisstraat zo de gastronomische Broadway van Antwerpen.

Hoe lang nog wachten?

In de loop van de maand mei worden we verrast.

Blueness Antwerpen, Lange Gasthuisstraat 9, 2000 Antwerpen

www.bluenessbar.com/blueness-antwerp

Willem Hiele / Oudenburg

Rookie of ancien?

Na tien jaar sloot Willem Hiele (40) einde 2021 de deuren van zijn pittoresk vissershuisje in Koksijde om een nieuw project te starten.

Wat schaft de pot?

De keuken van Willem zal niet fundamenteel veranderen. Hij blijft trouw aan zijn liefde voor de Belgische terroir en zijn goesting om à la minute te koken. Of zijn vermaarde tarbot nog steeds boven het vuur zal braden, wordt nog even spannend afwachten.

In de stad of op het platteland?

In het stille polderland, niet ver van Oostende wordt in Oudenburg een brutalistische villa van Jacques Moeschal helemaal klaargestoomd voor Willem. Net zoals in Koksijde wil de chef het kleinschalig en intiem houden met tijd om te genieten van het eten, van een gesprek en omringende kunst. Dankzij acht kamers kun je je verblijf ook verlengen.

Hoe lang nog wachten?

Tegen de zomer zou het geheel moeten kloppen.

Willem Hiele, Kapittelstraat 71, 8460 Oudenburg

www.restaurant.willemhiele.be

Modest / Opglabbeek
Modest / Opglabbeek
Elders / Gent
Elders / Gent© Babeth Albert
Elements  / Genappe
Elements / Genappe
The Bakery By Joost Arijs / Gent
The Bakery By Joost Arijs / Gent
Blueness  / Antwerpen
Blueness / Antwerpen
Willem Hiele  / Oudenburg
Willem Hiele / Oudenburg© Pieter D'Hoop

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content