Ask an expat: de favoriete plekken van Annelies De Rouck in Cascais

© VEERLE SYMOENS

“Bom dia”, klinkt het met een glimlach. Annelies en ik ontmoeten elkaar aan de Mirador Casa de Santa María in hartje Cascais (Portugal). Van daaruit hebben we een schilderachtig uitzicht over een helblauwe baai in de Atlantische Oceaan, negentiende-eeuwse paleizen, majestueuze bomen en iets verderop, de vuurtoren van het kuststadje. Je waant je hier in een film. “Soms moet ik mezelf ook even knijpen hoor. Ik vind het hier prachtig en kan zelf bijna niet geloven dat ik jaren in hectische wereldsteden woonde.” Annelies De Rouck werkte vroeger in Londen en later in Amsterdam voor Karl Lagerfeld en Tommy Hilfiger. Daarna verhuisde ze naar New York, waar ze haar eigen badmodecollectie Seilenna startte. Na haar Amerikaanse avontuur keerde ze terug naar België, om dichter bij haar familie te wonen en om er voor branding agencies te werken. “In Brussel vielen de donkere kille wintermaanden me echter zwaar. Ik kon er niet helemaal aarden. Toen ik in New York woonde, reisde ik af en toe naar L.A. voor wat warmte en zon. Het was al snel duidelijk dat ik in Europa ook zo’n plek wou vinden.”

Palaphita, lunchen in een ecolodge
Palaphita, lunchen in een ecolodge© VEERLE SYMOENS

“Een toffe collega groeide op in Cascais en vrienden kwamen hier geregeld op vakantie. Ik besloot hetzelfde te doen en zo werd het mijn zonnige toevluchts- en vakantieoord. De pandemie veranderde veel. Op 13 maart 2020 vloog ik opnieuw naar hier voor een weekje vakantie. De pers berichtte toen al over een lockdown. Op het laatste moment besloot ik een extra koffer met kleren in te pakken, want ik kreeg het gevoel dat ik weleens in Portugal vast kon komen te zitten. En effectief, tijdens mijn vakantie gingen we in lockdown. Eind maart liep mijn freelancecontract in België af en in april 2020 kreeg ik plots een aanbieding voor een nieuwe baan in Chicago. Daarvoor zou ik na de pandemie naar daar moeten verhuizen. Ik zegde toe, maar na de zomer was de coronacrisis nog altijd niet voorbij. Ik had het ondertussen volledig naar mijn zin in Portugal en verbleef er nog altijd in mijn vakantiewoning. En dus zegden ze in Amerika: “Zoek je maar een winteronderkomen, want naar hier komen zal nog niet meteen lukken.” Uiteindelijk is iedereen zo afgestemd geraakt op het afstandswerk dat we nu een fully remote bedrijf zijn. Dankzij die nieuwe work from home-cultuur kan ik vanuit Portugal aan de branding en de strategie voor FTD flowers blijven werken, mits af en toe een bedrijfsbezoek in Amerika. Ideaal.”

Typische herenhuizen in pastel
Typische herenhuizen in pastel© VEERLE SYMOENS

We lopen richting Lusophonica, een koffiebar aan de voet van de vuurtoren. “Hier hebben ze de beste koffie van Cascais”, zegt Annelies De Rouck, terwijl ze een flat white bestelt. “Ook leuk is dat je dj’s online radio ziet maken. “Heerlijk toch, zo’n stedelijk concept vlak bij de zee?”

Koninklijke badplaats

Cascais is ongetwijfeld de mooiste badplaats aan de kust van Lissabon. Historisch was dit het zomerverblijf van de Portugese en de internationale adel en elite. Vandaag is Cascais een populaire vakantiebestemming. De elegante samensmelting van zijn illustere erfgoed met moderne musea, kunstgalerijen, prachtige stranden, aantrekkelijke parken, talrijke restaurants en winkels in een mooi historische centrum zorgen voor een instant gelukzalig gevoel. “Ondanks de geschiedenis en alle rijkdom voelt het hier totaal niet chichi. Ik vind de sfeer eerder vrij en relaxed. Hier wonen veel expats, maar door de goede bereikbaarheid met een rechtstreekse kusttrein vanuit Lissabon trekt Cascais ook locals en toeristen vanuit de hoofdstad aan. En tien minuten verderop ligt Guincho strand. Daar vind je dan weer een hele surfcommunity.”

Annelies De Rouck
Annelies De Rouck© VEERLE SYMOENS

Na onze koffie wandelen we dwars door het Marechal Carmona-park, waar de hoge bomen ons wat verkoeling bieden, naar Casa das Histórias Paula Rego. Voor ons zien we een uniek gebouw in een rode kleur, met piramidevormige torens, ontworpen door de architect Eduardo Souto de Moura. “In dit moderne gebouw vind je het werk van de hedendaagse kunstenares Paula Rego. Ze wou ook qua gebouw iets speciaal en dus stelde ze zelf de architect aan. Ik vind het bijzonder knap.”

“Als je nog meer kunst wilt zien, moet je zeker eens binnenwandelen in de Cidadela de Cascais, een beetje verderop”, gaat Annelies De Rouck verder. “In de zestiende-eeuwse citadel ligt een gerestaureerde koninklijke residentie met weids uitzicht op de baai. Een ander deel van de citadel huisvest kleine galerijen, kunststudio’s, restaurants en een luxehotel. Je vindt er ook een van mijn favoriete boekwinkels. ‘Indie, not a bookshop’. Klein, charmant en met een heel mooie en uitgebreide selectie Engelstalige boeken.”

In de kleine geplaveide straatjes van het centrum van Cascais is het heerlijk wandelen langs statige traditionele Portugese herenhuizen met pastelkleurige muren en negentiende-eeuwe villa’s bedekt met azulejos en bougainvilleas. Lunchen doen we in House of Wonders, een vegetarisch restaurant met royale porties en een fijn dakterras. “Gezonde maaltijden vind ik belangrijk. Hier in Portugal ben ik ook veel vis en zeevruchten beginnen eten. Wanneer we naar Guincho gaan kunnen er we dineren in het strandrestaurant. De vispannetjes zijn er om je vingers bij af te likken. Kappo is een andere favoriet. Een bijzonder stijlvol en verfijnd Japans restaurant in het oude centrum van Cascais.”

Cascais biedt de mooiste stranden vlakbij Lissabon
Cascais biedt de mooiste stranden vlakbij Lissabon© VEERLE SYMOENS

We besluiten de kust wat verder westwaarts te verkennen. “Ik heb geen wagen want Uber en Bolt werken hier fantastisch.” Onze chauffeur houdt halt bij Palaphita, een eco-lounge plek tussen de bomen en met zicht op zee. We bestellen een verfrissend homemade acerolasap. “Tijdens de zomer worden er ‘s avonds soms BBQ’s en live DJ-sets georganiseerd. En zie je die grote doorzichtige bolvormige tenten tussen de bomen? Daar kan je bij winderig weer in lunchen of dineren.”

We rijden richting Praia do Guincho, een langgerekt zandstrand met hoge golven en veel wind. Het was al te zien in een James Bond-film. Nu zie je er vooral veel kite- en windsurfers. Zonnekloppers kiezen beter voor een van de stranden vlak bij Cascais, omdat die grotendeels uit de wind liggen en het water er rustiger is. “Sinds ik in Portugal woon, sport ik veel. Natuurwandelingen, tennislessen, functional training, surfen… Mijn work-lifebalans is hier zoveel beter. Ik zit hele dagen aan mijn laptop en ik heb ongelooflijk veel onlinemeetings. Tegelijk geniet ik hier van het goede leven, want in de plaats van in de file te staan, spring ik op mijn gravel bike. Daarmee rij ik de heuvels in en langs het water. Na jaren van nomadisch leven heb ik hier mijn droomplek gevonden.”

Kunst van de recent overleden Paula Rego wordt getoond in dit bijzondere bouwwerk van architect Eduardo Souto de Moura
Kunst van de recent overleden Paula Rego wordt getoond in dit bijzondere bouwwerk van architect Eduardo Souto de Moura© VEERLE SYMOENS

Lusophonica
Lusophonica© VEERLE SYMOENS

De Cascais lijst van Annelies De Rouck

eten & drinken Lusophonica

Rua do Farol de Santa Marta Museu do Farol www.lusophonica.com

Koffiebar én onlineradiostation. Chille deep house klinkt er door de boxen. In in de kleine bar of op het pleintje onder de vuurtoren geniet je van je heerlijke koffie of lunch.

House of Wonders
House of Wonders© VEERLE SYMOENS

House of Wonders

R. da Misericórdia 53 www.facebook.com/houseofwonders/

Vegetarisch restaurant met een fijn dakterras. Er is een visueel menu, waarbij je alle vers bereide gerechten op een lange tafel kunt zien. Heerlijke, royale en gezonde porties! Kies er zeker een vers sap bij.

Palaphita

Avenida Nossa Senhora do Cabo 101 www.palaphita.eu

Bar Do Guincho
Bar Do Guincho© VEERLE SYMOENS

Geweldige ecolounge voor lunch, dinner of om cocktails te drinken tussen de bomen, met zicht op zee. In de zomer worden er ‘s avonds soms BBQ’s en live dj-sets georganiseerd. Er staan grote, doorzichtige, bolvormige tenten tussen de bomen. Daarin kun je bij winderig weer dineren.

Bar do Guincho

Estrada do Abano, Praia do Guincho, 547 www.bardoguincho.pt

Achteraan op het strand van Guincho vind je een gezellig restaurant met zicht op zee. Daar geniet je bovendien van de mooiste zonsondergangen. Overdag is het barretje op het strand ook open. Gezellige latino vibes!

Kappo
Kappo© VEERLE SYMOENS

Kappo

Av. Emídio Navarro 23 A www.kappo.pt/en/

Stijlvol en heerlijk Japans restaurant in hartje Cascais. Neem plaats aan de mooie houten bar. Alles is ultra vers en perfect bereid. De koks leggen je persoonlijk uit wat ze serveren.

Citadel Art District
Citadel Art District© VEERLE SYMOENS

KUNST & CULTUUR Citadel Art District

Cidadela de Cascais, Av. Dom Carlos I

In de Citadel van Cascais ligt een gerestaureerde koninklijke residentie met een elegant interieur, een privékapel en uitzicht op de baai. Een ander deel huisvest kleine galerijen en kunststudio’s naast restaurants en een hotel.

Indie not a bookshop

Cidadela de Cascais, Av. Dom Carlos I

Praia Do Guincho
Praia Do Guincho© VEERLE SYMOENS

Charmante en kleine boekhandel met een mooie en uitgebreide selectie Engelstalige boeken, midden in de citadel.

Casa das Histórias Paula Rego

Av. da República 300 www.bairrodosmuseus.cascais.pt/list/ museu/casa-das-historias-paula-rego

Een verzameling schilderijen, tekeningen en gravures van de hedendaagse kunstenaar Paula Rego. Het unieke gebouw met piramidevormige torens is ontworpen door de architect Eduardo Souto de Moura.

Parque Marechal Carmona
Parque Marechal Carmona© VEERLE SYMOENS

ONTSPANNEN Praia do Guincho

Langgerekt zandstrand bekend voor surfen, windsurfen en kiten. Hoge golven en vaak zeer winderig. Eromheen liggen duinen en een natuurlijke vegetatie. Ook de rit langs de kust erheen is mooi. Je waant je zelfs even in Zuid-Afrika.

Parque Marechal Carmona

Praceta Domingos D’Avilez Av. da República Ideaal voor een relaxte wandeling tussen de bomen. In de zomer is dit park tevens een hotspot voor concerten met jazzy vibes. Aan de ingang vind je Museu Condes de Castro Guimarães, een knap paleis uit 1900 met expo’s van schilderijen, oude kunstvoorwerpen en boeken.

De natuur is in Cascais nooit ver weg en biedt een aangenaam tegengewicht voor de drukke hoofdstad
De natuur is in Cascais nooit ver weg en biedt een aangenaam tegengewicht voor de drukke hoofdstad© VEERLE SYMOENS

Partner Content