Breitling Chronomat Evolution uit 1999

© OLYMPE TITS

Het kostbaarste uurwerk van Fon Martens, de zaakvoerder van juwelier Colman, is zijn Breitling Chronomat Evolution uit 1999, niet vanwege het prijskaartje, maar vanwege de symbolische waarde.

“Omdat we in 1999 met de familie van Nederland naar België verhuisden, kregen we – mijn broer, mijn zus en ik – een budget van mijn vader om ieder een horloge te kopen. Het was het eerste uurwerk dat ik kocht bij juwelier Colman in Antwerpen. Dat we tien jaar later de winkel overnamen, maakt het object voor mij extra speciaal. Stella, de vrouw die het toen verkocht, is inmiddels al jarenlang de partner van mijn vader.”

“Ik was toen zestien, eigenlijk vrij jong om een luxe-uurwerk te krijgen. Het was een klassiek model, maar in die tijd toch ook best sportief, omdat het een chronograaf was. Ik kocht het met een donkerblauwe krokoband (die intussen al werd vervangen door een kleurrijke band, red) Terwijl mijn vrienden vooral horloges met een stalen band droegen, wilde ik een uurwerk dat er tijdloos uitzag. Hoewel de prijs voor die Breitling, ongeveer drieduizend euro, een stuk boven het budget lag, mocht ik hem toch laten inpakken. Hij heeft daarna letterlijk de wereld gezien en diende als een echt werkpaard in heel wat cafés, discotheken en kroegen (lacht). Dat hij vol met krasjes en dergelijke staat, dat hoort erbij. Ik vind dat een uurwerk moet gedragen worden. Ik koester het enorm, maar ik draag het niet altijd, en niet in onze Colman-winkels omdat klanten dan vaak iets vergelijkbaars willen, en iets van deze orde is er momenteel niet. Als we een evenement van Breitling hebben, haal ik het wel uit de kluis.”

Mijn kinderen van 4 en 6 hebben beiden al een Moon-Swatch, één van de hottest pieces in de categorie fun watches

“Na de aanschaf van mijn eerste luxehorloge kreeg ik pas echt de smaak te pakken en ging mijn aandacht ook naar andere merken zoals Panerai, Zenith, Parmigiani, Blancpain, Bell & Ross en Rolex. Ik koop enkel nieuwe uurwerken die met de tijd vintage worden. Je weet waar het vandaan komt en dat er niets mee gebeurd is. Als liefhebber zou ik trouwens altijd naar een officiële dealer gaan om een uurwerk te laten repareren, omdat je dan weet dat het op de meest correcte manier hersteld wordt. Een andere Breitling heb ik nog niet gevonden en het is voorlopig bij dit ene exemplaar gebleven. Tegenwoordig appreciëren steeds meer verzamelaars het exclusieve horlogelabel. Sinds Georges Kern vijf jaar geleden het bedrijf overnam werd Breitling een van de snelst groeiende merken. Momenteel speculeren er zoveel mensen op de meerwaarde van horloges, dat het voor echte liefhebbers moeilijker wordt om bepaalde modellen te krijgen. De prijzen zijn daardoor ook enorm gestegen. Reken vandaag toch al achtduizend euro voor een degelijke Breitling Chronomat.”

Breitling Chronomat Evolution uit 1999
© OLYMPE TITS

“Mijn collectie verkopen doe ik wellicht nooit, want ik zou het prachtig vinden ze aan mijn kinderen door te geven. Ik heb een zoontje van vier en een dochter van zes. Veel mensen zullen me voor gek verklaren, maar ze hebben beiden een MoonSwatch, een samenwerking van Swatch en Omega, tegenwoordig één van de hottestpieces in de categorie fun watches. Ze zijn veel te groot, maar mijn zoontje is er echt mee bezig. Die trekt zijn bandje aan, drukt op de knopjes en loopt ermee rond. Ze lijken mijn passie geërfd te hebben.”

Het Horloge

– Breitling Chronomat Evolution

– gekocht in 1999 voor ongeveer 3000 euro

– geschatte waarde vandaag: ongeveer 8000 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content