Uit het magazine
Ringo Gomez-Jorge

"Ik geloof echt dat onze planeet naar de vaantjes gaat", aldus Frederik Van Dessel. Met zijn bedrijf Winning Foods, dat plantaardige voedseloverschotten vriesdroogt tot minutesoep, draagt hij alvast een steentje bij aan een duurzamere manier van eten. Een duurzame work-lifebalans, daar is echter nog werk aan. "Af en toe wordt het te veel, dan kruip ik in mijn schulp."

Uit het magazine
An Bogaerts

Elke dag uren in de file slijten om naar je saaie bureau te rijden? Nee, dank je, zegt de jonge generatie werknemers. En dus moeten bedrijven inventief zijn met hun werkomgeving. De start-up Annie Where levert mobiele kantoorpods in de tuin, op de parking of eender welke andere plek die je weet te inspireren. "Office pods kunnen de bedrijfswagens van de toekomst worden."

Uit het magazine
Nette Clonen

De basis van een goede fiets? Een goed zadel. Eens je een goed zadel hebt gevonden, stap je daar letterlijk niet graag meer vanaf. Dat inspireerde het ondernemerskoppel Stefan Van Ouytsel en Annelies Geukens om oude, versleten zadels op te knappen en zelfs te personaliseren. "Op een fiets van 10.000 euro kun je nu eenmaal geen flutzadel zetten."

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft een streep getrokken onder zijn Amerikaanse merk Reebok. De verkoop van Reebok aan het Amerikaanse Authentic Brands Group voor 2,1 miljard euro is afgerond, zo heeft Adidas dinsdag bekendgemaakt.

Het onlinemodebedrijf Zalando verwacht dat de groei in het lopende jaar zwakker zal uitvallen. De omzet neemt naar verwachting 12 à 19 procent toe, tot 11,6 à 12,3 miljard euro, zegt het Duitse bedrijf dinsdag. In de vooruitzichten is geen rekening gehouden met de mogelijke effecten van de oorlog in Oekraïne.

De Antwerpse diamantsector heeft er een sterk jaar opzitten. In 2021 was de sector goed voor 37,23 miljard dollar aan import en export, zo blijkt uit een persbericht van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de officiële vertegenwoordiger van de Antwerpse diamantindustrie. Daarmee deed de sector het in 2021 net iets beter dan in precoronajaar 2019.

Trends

Colruyt Group heeft een belang van 41,36 procent genomen in Smartmat nv, een Belgisch bedrijf in de sector van maaltijdboxen (Foodbag en 15gram). Zo maakte de retailketen vrijdag voor beurs bekend. De transactie kost Colruyt tussen de 26 en 28 miljoen euro cash. Colruyt wil met de overname 'zijn klantgericht aanbod in de Belgische online voedingsmarkt verder uitbreiden', klinkt het.

De export van mousserende wijnen, zoals champagne, prosecco en cava, uit de Europese Unie is voor het eerst in tien jaar gedaald. Dat komt vooral doordat de export van champagne sterk is gedaald. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van cijfers over 2020, het laatste jaar waarover gegevens beschikbaar zijn.

De champagnesector in Frankrijk voorziet in een recordomzet in 2021. Enerzijds hebben heel wat professionelen hun voorraad na de coronacrisis weer aangevuld. En ook bij de particulieren is de vraag naar deze feestdrank erg hoog. De sector is wel ongerust over het effect van de nieuwe coronavariant Omikron.

Marta Ortega (37), de dochter van de Spaanse multimiljardair Amancio Ortega, is dinsdag benoemd tot de nieuwe voorzitter van Inditex, het grootste kledingbedrijf ter wereld, vooral bekend van de keten Zara.