Bij de zelfstandigen neemt amper 53 procent van de ondervraagden dagelijks een pauze. Tien procent van de zelfstandigen neemt zelfs nooit een lunchpauze.

Het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville bevroeg 1061 werkende Belgen tussen 20 en 64 jaar oud, van wie 60 procent Nederlandstalig en 40 procent Franstalig. Vierenvijftig procent van de respondenten waren mannen, 46 procent vrouwen.

Het onderzoek geeft ook aan dat de lunchpauzes van de werkende Belgen steeds korter worden. Terwijl men vroeger al eens uitgebreid ging lunchen op restaurant, spendeert 64 procent van de werkende Belgen niet langer dan een half uur aan zijn lunchpauze. Meer dan één op de vier arbeiders neemt zelfs minder dan een kwartier de tijd om te lunchen.

Slechts 42 procent van de ondervraagden neemt 's middags de tijd om een praatje te slaan met collega's. Drie procent gaat sporten en 14 procent maakt een wandeling. Meer dan één op de drie werkende Belgen spendeert zijn lunchpauzes aan het surfen op het internet en scrollen op sociale media. Daardoor 'wordt ons brein niet ontlast tijdens onze pauzemomenten', zegt Isabelle Hoebrechts in het persdossier over het onderzoek.

Levensverzekeraar NN wil werkgevers ervan overtuigen werk te maken van een degelijk pauzebeleid en pleit voor een koffiemoment waarbij alle werknemers het werk neerleggen en samen een praatje slaan.

Bij de zelfstandigen neemt amper 53 procent van de ondervraagden dagelijks een pauze. Tien procent van de zelfstandigen neemt zelfs nooit een lunchpauze.Het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville bevroeg 1061 werkende Belgen tussen 20 en 64 jaar oud, van wie 60 procent Nederlandstalig en 40 procent Franstalig. Vierenvijftig procent van de respondenten waren mannen, 46 procent vrouwen. Het onderzoek geeft ook aan dat de lunchpauzes van de werkende Belgen steeds korter worden. Terwijl men vroeger al eens uitgebreid ging lunchen op restaurant, spendeert 64 procent van de werkende Belgen niet langer dan een half uur aan zijn lunchpauze. Meer dan één op de vier arbeiders neemt zelfs minder dan een kwartier de tijd om te lunchen. Slechts 42 procent van de ondervraagden neemt 's middags de tijd om een praatje te slaan met collega's. Drie procent gaat sporten en 14 procent maakt een wandeling. Meer dan één op de drie werkende Belgen spendeert zijn lunchpauzes aan het surfen op het internet en scrollen op sociale media. Daardoor 'wordt ons brein niet ontlast tijdens onze pauzemomenten', zegt Isabelle Hoebrechts in het persdossier over het onderzoek. Levensverzekeraar NN wil werkgevers ervan overtuigen werk te maken van een degelijk pauzebeleid en pleit voor een koffiemoment waarbij alle werknemers het werk neerleggen en samen een praatje slaan.