Ondanks de acute dreiging van het verlies voor Frankrijk van de AAA-status en het perspectief dat Frankrijk opschuift naar het peleton van de probleemlanden binnen de eurozone, mag het nu voor iedereen zonneklaar zijn dat Sarkozy zijn herverkiezing als president van la république laat primeren op de Europese zaak. De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen grijpt plaats op 22 april van dit jaar en de tweede ronde op 10 juni. Sarkozy ligt vandaag in de polls stevig achter op zijn socialistische uitdager François Hollande.

Sarkozy benadrukt diverse malen in zijn speech dat "de enige weg om de Franse soevereiniteit te behouden erin bestaat te kiezen voor structurele hervormingen veel meer dan voor impulsieve acties die enkel bijdragen aan de verwarring en de chaos en het vertrouwen niet herstellen". Toch stelt hij echter zonder verpinken dat "geen verdere budgettaire besparingen meer nodig zijn".

Helemaal merkwaardig wordt de speech van Sarkozy waar hij het heeft over vrijhandel en protectionisme. De Franse president windt er geen doekjes om: hij stelt voor om importtarieven in te stellen om de financiering van de welvaartsstaat te vrijwaren. Het is daarbij niet helemaal duidelijk of hij die tarieven geïnstalleerd wil zien op Frans dan wel Europees niveau.

Het pleidooi voor protectionisme van Sarkozy kan natuurlijk niet los gezien worden van de retorische strijd rond de Franse presidentsverkiezingen. Sedert hun nieuw manifest van april 2011 zitten de Franse socialisten onverkort op protectionistische koers. Ook Marine Le Pen, de presidentskandidate van het Front National, verdedigt openlijk handelsprotectionisme.

Het thema scoort klaarblijkelijk goed bij het Franse electoraat, een gegeven dat op zijn beurt weer niet los kan gezien worden van de reeds eeuwen merkbare Franse voorkeur voor staatsgeleid protectionisme.

Toch zou de zelfverklaarde staatsman Nicolas Sarkozy moeten beseffen dat hij op het Europese forum met vuur speelt door zo openlijk het handelsprotectionisme te bepleiten, zeker als het zich op Frans niveau zou situeren. Vrijhandel staat hoog in het Europese banier geschreven. Het Europese huis ligt nu al vanuit verschillende kanten zwaar onder vuur zodat extra hommeles vanuit die hoek als kiespijn gemist kan worden.

Bovendien zou protectionistische actie zonder de minste twijfel wereldwijde tegenreactie uitlokken. De Grote Depressie van de jaren 1930 werd niet veroorzaakt door handelsprotectionisme. De explosie van afschermende handelsmaatregelen genomen over zowat de hele wereld maakte echter wel dat de depressie veel langer duurde en dieper in het vel van iedereen sneed dan anders het geval zou geweest zijn.

Protectionisme verarmt finaal iedereen, zeker anno 2012.

Ondanks de acute dreiging van het verlies voor Frankrijk van de AAA-status en het perspectief dat Frankrijk opschuift naar het peleton van de probleemlanden binnen de eurozone, mag het nu voor iedereen zonneklaar zijn dat Sarkozy zijn herverkiezing als president van la république laat primeren op de Europese zaak. De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen grijpt plaats op 22 april van dit jaar en de tweede ronde op 10 juni. Sarkozy ligt vandaag in de polls stevig achter op zijn socialistische uitdager François Hollande. Sarkozy benadrukt diverse malen in zijn speech dat "de enige weg om de Franse soevereiniteit te behouden erin bestaat te kiezen voor structurele hervormingen veel meer dan voor impulsieve acties die enkel bijdragen aan de verwarring en de chaos en het vertrouwen niet herstellen". Toch stelt hij echter zonder verpinken dat "geen verdere budgettaire besparingen meer nodig zijn". Helemaal merkwaardig wordt de speech van Sarkozy waar hij het heeft over vrijhandel en protectionisme. De Franse president windt er geen doekjes om: hij stelt voor om importtarieven in te stellen om de financiering van de welvaartsstaat te vrijwaren. Het is daarbij niet helemaal duidelijk of hij die tarieven geïnstalleerd wil zien op Frans dan wel Europees niveau. Het pleidooi voor protectionisme van Sarkozy kan natuurlijk niet los gezien worden van de retorische strijd rond de Franse presidentsverkiezingen. Sedert hun nieuw manifest van april 2011 zitten de Franse socialisten onverkort op protectionistische koers. Ook Marine Le Pen, de presidentskandidate van het Front National, verdedigt openlijk handelsprotectionisme. Het thema scoort klaarblijkelijk goed bij het Franse electoraat, een gegeven dat op zijn beurt weer niet los kan gezien worden van de reeds eeuwen merkbare Franse voorkeur voor staatsgeleid protectionisme. Toch zou de zelfverklaarde staatsman Nicolas Sarkozy moeten beseffen dat hij op het Europese forum met vuur speelt door zo openlijk het handelsprotectionisme te bepleiten, zeker als het zich op Frans niveau zou situeren. Vrijhandel staat hoog in het Europese banier geschreven. Het Europese huis ligt nu al vanuit verschillende kanten zwaar onder vuur zodat extra hommeles vanuit die hoek als kiespijn gemist kan worden. Bovendien zou protectionistische actie zonder de minste twijfel wereldwijde tegenreactie uitlokken. De Grote Depressie van de jaren 1930 werd niet veroorzaakt door handelsprotectionisme. De explosie van afschermende handelsmaatregelen genomen over zowat de hele wereld maakte echter wel dat de depressie veel langer duurde en dieper in het vel van iedereen sneed dan anders het geval zou geweest zijn. Protectionisme verarmt finaal iedereen, zeker anno 2012.