In de eerste zeven maanden van 2022 hebben al meer werknemers een winstpremie gekregen dan in het volledige jaar 2021. Dat meldt de hr-dienstverlener SD Worx, die zich baseert op loonberekeningen van meer dan een miljoen werknemers in de privésector. Vooral kmo's tot vijftig werknemers kennen winstpremies toe.

De bioscopen van Kinepolis hebben in de eerste helft van dit jaar in totaal 13,7 miljoen bezoekers over de vloer gekregen. Dat is vijf keer meer dan in de eerste helft van vorig jaar, maar wel nog altijd minder dan in dezelfde periode van het precoronajaar 2019. Dat heeft de onderneming donderdagochtend meegedeeld.

De kans bestaat dat de Belgische banken bijna 1,4 miljard euro extra op tafel zullen moeten leggen voor het depositogarantiefonds in ons land. Dat is het gevolg van een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent VanPeteghem (CD&V) dat De Tijd kon inkijken.

MoneyTalk

De Belgische schatkist brengt op 4 september opnieuw staatsbons uit. De spaarder heeft de keuze tussen staatsbons met verschillende looptijden: 5 jaar, 8 jaar en 10 jaar, zo bevestigt het Agentschap voor de Schuld woensdag.

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk neer. Het gaat om estafettestakingen van 24 uur, die volgende woensdag beginnen in het noorden van Nederland. In de daaropvolgende dagen zijn andere regio's aan de beurt. De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en de vakbonden.

Wolfgang Riepl

Het beursgenoteerde Uniper, de grootste gasleverancier in Duitsland, leed ruim 12 miljard euro verlies in het eerste halfjaar. Het bedrijf zit in zwaar weer omdat zijn belangrijkste klant, het Russische Gazprom, de gaskraan deels dichtdraaide.

In het Verenigd Koninkrijk stegen de consumentenprijzen in juli met 10,1 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, zo maakte het nationale statistiekbureau ONS woensdag in Londen bekend.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,6 procent gegroeid in vergelijking met de drie voorgaande maanden. Dat is een veel forsere toename dan in het eerste kwartaal van 2022, terwijl de oorlog in Oekraïne en de gascrisis toch voor veel onzekerheid zorgen.

Deceuninck heeft in de eerste zes maanden van het jaar een omzet geboekt van 488,7 miljoen euro (+21 procent) en een ebitda van 56,8 miljoen euro (+11,2 procent). Dat blijkt woensdag uit de halfjaarresultaten van de producent van ramen en deuren. Een en ander is te danken aan prijsverhogingen om de hogere grondstoffenprijzen en de inflatie te compenseren, klinkt het.

De Duitse stroomprijs is dinsdag voor het eerst ooit boven de 500 euro per megawattuur gestegen. In navolging hiervan bereikte ook de Belgische stroomprijs een nieuw record. Om woensdag het licht te laten branden in ons land werd dinsdag op de groothandelsmarkt gemiddeld 540,8 euro per megawattuur betaald, bevestigt een trader. Het vorige record, dat dateert van 7 maart, lag rond de 460 euro/MWh.

Het Duitse investeerdersvertrouwen is gezakt tot het laagste peil sinds de financiële crisis van 2008. Dat blijkt uit de maandelijkse index van het Duitse onderzoeksinstituut ZEW.