Jan De Meulemeester

Ook al koelt de vastgoedmarkt voor het eerst sinds lang wat af, de betaalbaarheid van een woning dreigt de komende jaren te verslechteren. Dat zegt Johan Krijgsman, de CEO van ERA, de grootste vastgoedmakelaar van het land, dit weekend in Trends Talk. De afkoeling van de markt betekent nog geen prijsdaling en compenseert voor kopers de stijgende rente niet, vreest Krijgsman.

Het vertrouwen van de Belgische consument is in mei zeer licht gestegen, blijkt uit de recentste consumentenenquête van de Nationale Bank vrijdag. De indicator kwam uit op -13 tegenover -14 de maand voordien.

De Chinese centrale bank verlaagt een belangrijk rentetarief voor langlopende kredieten. De renteknip moet de afkoelingen van de conjunctuur milderen. Analisten hadden een kleinere renteknip verwacht.

DataNews

Canada laat telecombedrijven niet langer toe om apparatuur van de Chinese leveranciers ZTE en Huawei te gebruiken voor hun 5G-netwerken. Over die twee bedrijven zijn de zorgen over de nationale veiligheid te groot. Dat hebben de Canadese ministers voor Industrie en Openbare Veiligheid gezegd.

De Antwerpse beeldvormingsgroep ­Agfa maakt werk van de verkoop van haar drukplaten­divisie. Die vertegenwoordigt bijna de helft van de groepsomzet. Dat meldt De Tijd vrijdag. Hoeveel een verkoop kan opbrengen, is voorlopig koffiedik kijken.

Fastfoodreus McDonald's heeft een verkoopovereenkomst op zak voor alle restaurants in Rusland. Alexander Govor, die sinds 2015 in licentie 25 restaurants in Siberië uitbaat, neemt de restaurants in heel het land over. Hij zal ze uitbaten onder een nieuwe naam.

Gimv wil voor het eerst in zes jaar een hoger dividend uitkeren. De portefeuille van de investeringsmaatschappij had in het boekjaar dat liep tot eind maart een rendement van 20,4 procent, zo blijkt uit de jaarresultaten.

De Franse verzekeraar Monceau, met 10 miljoen euro de grootste investeerder in de Belgische bank NewB, doet net als enkele andere grote partijen niet mee aan de kapitaalverhoging van de nieuwe bank, zo blijkt uit een rondvraag van De Tijd. De bank moet tegen eind september 40 miljoen euro vinden.

Op 30 juni zal baggeraar DEME normaal gezien een aparte beursnotering krijgen op Euronext Brussel, zo blijkt donderdagochtend in de marge van de kwartaalresultaten van moedermaatschappij CFE.