Bellot kan verder op zoek naar nieuwe spoorbaas

17/10/16 om 11:19 - Bijgewerkt om 13:00

Door de aanhoudende discussies rond de begroting van de afgelopen weken zat er geen vaart meer achter de zoektocht naar een nieuwe topman van de NMBS. Daar komt nu verandering in.

Bellot kan verder op zoek naar nieuwe spoorbaas

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) © BELGA

De federale minister van Mobiliteit, Francois Bellot (MR), heeft een shortlist klaar van vier kandidaten om Jo Cornu op te volgen aan het hoofd van de NMBS. De lijst zou deze week voorgelegd worden aan het kernkabinet, meldt De Standaard maandag.

Jo Cornu besliste eind april van dit jaar op te stappen als CEO van de NMBS, waar hij 3 jaar geleden aan het hoofd kwam. Rekening houdend met een opzegperiode van 3 maanden had Cornu eigenlijk al op 31 augustus het bedrijf moeten verlaten. Maar door de verhitte discussies rond de federale begroting kwam de zoektocht naar zijn opvolger stil te liggen.

Volgens De Standaard maken Sophie Dutordoir en Jean-Paul van Avermaet mogelijk deel uit van de shortlist. Dutordoir, die een CD&V-etiket draagt, zou naar verluidt een goede kans maken. Dutordoir was jarenlang de topvrouw van Electrabel. Van Avermaet is momenteel managing director bij het beveiligingsbedijf G4S.

Behalve van Avermaet en Dutordoir circuleerden nog twee andere namen van Nederlandstalige managers als kandidaat-opvolger van Cornu: Johan Decuyper van Belgocontrol en Pieter Van den Nieuwenhuizen van Swissport. Maar die twee namen zouden inmiddels geschrapt kunnen worden.

Welke Franstaligen de shortlist hebben gehaald, is volgens de krant op dit moment niet bekend. Wel is er sprake van Olivier Henin, de huidige financieel directeur van de spoorwegen met MR-label, en Bernard Delvaux, ceo van Sonaca. Delvaux heeft zijn kandidatuur evenwel altijd ontkend, luidt het. (BO)

Onze partners