Voor het eerst sinds de crisis overheerst het pessimisme in de bouwsector. Tot in het eerste kwartaal van 2011 teerde de woning- en de renovatiebouw nog op fiscale relancemaatregelen, maar die gebakken lucht is nu uit de economie. Ook de andere sterkhouder - federale steun voor energiebesparend verbouwen - valt weg.

Vlaamse compensatiemaatregelen blijven minsten tot maart uit. Het aantal bouwvergunningen bereikt het laagste peil van de 21ste eeuw. Het orderboekje bij de aannemers staat historisch laag. De helft heeft geen enkele opdracht in april.

Ook in de infrastructuurwerken overheerst pessimisme. De Vlaamse regering kondigde wel investeringen aan in wegen, maar ze kan niet voluit gaan omdat ze moet besparen. De piek die normaal de gemeenteraadsverkiezingen voorafgaat, is al achter de rug en was lager dan die van vroegere pre-electorale wegeninvesteringen.

1 procent renteverhoging leidt over een aantal jaar tot 7,5 procent prijsverlaging, zodat ook de vastgoedsector er niet gerust in is. In de residentiële niche hopen de analisten van Stadim dat de situatie gelijkloopt met die van 1967-'71 toen de prijsstijging werd gecompenseerd door de inflatie en de prijzen nominaal gelijk blijven. Maar niemand sluit uit dat er een periode komt als na 1979, toen de reële prijzen met een derde afnamen.

Positief nieuws uit de kantoormarkt. De prijzen per vierkante meter op de overvolle Brusselse kantorenmarkt doken soms onder die van de kwaliteitswoningen. Reconversie wordt een optie. (HB)

Voor het eerst sinds de crisis overheerst het pessimisme in de bouwsector. Tot in het eerste kwartaal van 2011 teerde de woning- en de renovatiebouw nog op fiscale relancemaatregelen, maar die gebakken lucht is nu uit de economie. Ook de andere sterkhouder - federale steun voor energiebesparend verbouwen - valt weg.Vlaamse compensatiemaatregelen blijven minsten tot maart uit. Het aantal bouwvergunningen bereikt het laagste peil van de 21ste eeuw. Het orderboekje bij de aannemers staat historisch laag. De helft heeft geen enkele opdracht in april. Ook in de infrastructuurwerken overheerst pessimisme. De Vlaamse regering kondigde wel investeringen aan in wegen, maar ze kan niet voluit gaan omdat ze moet besparen. De piek die normaal de gemeenteraadsverkiezingen voorafgaat, is al achter de rug en was lager dan die van vroegere pre-electorale wegeninvesteringen. 1 procent renteverhoging leidt over een aantal jaar tot 7,5 procent prijsverlaging, zodat ook de vastgoedsector er niet gerust in is. In de residentiële niche hopen de analisten van Stadim dat de situatie gelijkloopt met die van 1967-'71 toen de prijsstijging werd gecompenseerd door de inflatie en de prijzen nominaal gelijk blijven. Maar niemand sluit uit dat er een periode komt als na 1979, toen de reële prijzen met een derde afnamen. Positief nieuws uit de kantoormarkt. De prijzen per vierkante meter op de overvolle Brusselse kantorenmarkt doken soms onder die van de kwaliteitswoningen. Reconversie wordt een optie. (HB)