Het Gentse Optima Financial Planners slaagde erin de jarenlange hegemonie van chemiebedrijf EOC te doorbreken als Ambassadeurstitel bij de Grote Ondernemingen. Bij de Middelgrote Ondernemingen neemt Vento de fakkel terug over van Somati, meteen goed voor de derde zegepalm voor het Oudenaardse bedrijf. Snelste groeier bij de Kleine Ondernemingen ten slotte is het kabelbedrijf Bexco uit Hamme. De drie Ambassadeurs werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow.

Tussen 2004 en 2008 creëerden de 200 Oost-Vlaamse Gazellen 6749 nieuwe banen. Dat zijn er bijna 1400 minder dan hun voorgangers van editie 2009. Een deel van de verklaring voor die daling is het verdwijnen van een jobmotor als Johnson Controls Gent.

Of de start van de crisis in het laatste kwartaal van 2008 daar ook voor iets tussen zit, is minder duidelijk. Want de omzetgroei bleef nagenoeg stabiel: 5,7 miljard euro in 2009, versus 5,5 miljard extra tot 12,4 miljard dit jaar. En de winst ging er zelfs stevig op vooruit. 828 miljoen euro, zowat 150 miljoen euro meer dan hun collega's van de vorige jaargang.

Puur hypothetisch betaalden deze 200 Gazellen 33 procent vennootschapsbelasting op hun nettowinst, goed voor bijna 273 miljoen euro inkomsten voor de fiscus. Indien we onze theoretische oefening verderzetten, konden onze Gazellen, indien zij allemaal gebruikmaakten van de notionele intrest, hun fiscale factuur beperken tot 207 miljoen euro. Grootste werkgever uit de lijst is chocoladeproducent Barry Callebaut uit Wieze. De 896 banen zijn er 139 meer dan vijf jaar tevoren.

Dit jaar gingen we voor het eerst ook na welke bedrijven Supergazellen zijn: bedrijven die sinds de start negen jaar geleden vijf keer of meer onze rankings haalden. Oost-Vlaanderen is de enige Vlaamse provincie waar geen enkel bedrijf erin slaagde om elk jaar te figureren op onze lijsten. Vijf bedrijven hebben wel al acht Gazellen-certificaten aan de muur hangen: Optima Financial Planners, Tele Atlas Data Gent, Verstraete Drukkerij, Medisch Labo Medina en Rogers.

L.H.

Het Gentse Optima Financial Planners slaagde erin de jarenlange hegemonie van chemiebedrijf EOC te doorbreken als Ambassadeurstitel bij de Grote Ondernemingen. Bij de Middelgrote Ondernemingen neemt Vento de fakkel terug over van Somati, meteen goed voor de derde zegepalm voor het Oudenaardse bedrijf. Snelste groeier bij de Kleine Ondernemingen ten slotte is het kabelbedrijf Bexco uit Hamme. De drie Ambassadeurs werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow. Tussen 2004 en 2008 creëerden de 200 Oost-Vlaamse Gazellen 6749 nieuwe banen. Dat zijn er bijna 1400 minder dan hun voorgangers van editie 2009. Een deel van de verklaring voor die daling is het verdwijnen van een jobmotor als Johnson Controls Gent. Of de start van de crisis in het laatste kwartaal van 2008 daar ook voor iets tussen zit, is minder duidelijk. Want de omzetgroei bleef nagenoeg stabiel: 5,7 miljard euro in 2009, versus 5,5 miljard extra tot 12,4 miljard dit jaar. En de winst ging er zelfs stevig op vooruit. 828 miljoen euro, zowat 150 miljoen euro meer dan hun collega's van de vorige jaargang. Puur hypothetisch betaalden deze 200 Gazellen 33 procent vennootschapsbelasting op hun nettowinst, goed voor bijna 273 miljoen euro inkomsten voor de fiscus. Indien we onze theoretische oefening verderzetten, konden onze Gazellen, indien zij allemaal gebruikmaakten van de notionele intrest, hun fiscale factuur beperken tot 207 miljoen euro. Grootste werkgever uit de lijst is chocoladeproducent Barry Callebaut uit Wieze. De 896 banen zijn er 139 meer dan vijf jaar tevoren. Dit jaar gingen we voor het eerst ook na welke bedrijven Supergazellen zijn: bedrijven die sinds de start negen jaar geleden vijf keer of meer onze rankings haalden. Oost-Vlaanderen is de enige Vlaamse provincie waar geen enkel bedrijf erin slaagde om elk jaar te figureren op onze lijsten. Vijf bedrijven hebben wel al acht Gazellen-certificaten aan de muur hangen: Optima Financial Planners, Tele Atlas Data Gent, Verstraete Drukkerij, Medisch Labo Medina en Rogers. L.H.