Loonkostenverminderingen voor bedrijven van 5 miljard euro en een afbouw van het overheidsbeslag van 54 naar 50 procent. Geen zinnig mens die tegen de belangrijkste voorstellen uit de Toekomstverklaring van de Open Vld kan zijn. Maar eigenlijk zijn deze voorstellen een zwaktebod. Bovendien zijn ze weinig geloofwaardig als uitgerekend de Vlaamse liberalen ze uit hun hoed toveren.

Het zwaktebod heeft te maken met het feit dat de liberalen geen nominale stop van de overheidsuitgaven willen en evenmin een bevriezing. Ze willen de uitgaven wel nog laten stijgen met de gezondheidsindex.

Aangezien de uitgaven in België de voorbije jaren zowel in nominale als reële termen sterk zijn toegenomen, zijn halfslachtige ingrepen af te raden. Bijgaande grafieken uit een begrotingsanalyse van de denktank Itinera wijzen op de urgentie van een totale stop in de overheidsuitgaven. België was de voorbije jaren een kampioen als het over de stijging van de overheidsuitgaven ging.

De Toekomstverklaring van de Open Vld stelt dat het overheidsbeslag in België moet dalen van 54,9 tot 50 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een terecht pleidooi, maar allesbehalve indrukwekkend. Met een overheidsbeslag van 50 procent zit België nog altijd op het niveau van Nederland en is het nog een stuk verwijderd van de 47 procent van pakweg Spanje en Portugal, en vooral de 45 procent overheidsbeslag in Duitsland.

Met elk pleidooi voor een afbouw van de overheidsuitgaven hebben de Vlaamse liberalen een geloofwaardigheidsprobleem. Het is de enige Vlaamse partij die de voorbije 14 jaar ononderbroken in de federale regering heeft gezeten. In die periode - en dan vooral onder de paarse regeringen - is het primair saldo van 6 procent van het bbp weggesmolten naar 0%. Waardoor er eigenlijk 25 miljard euro zijn verdwenen. Miljarden die broodnodig waren in de strijd tegen de vergrijzingstsunami die op ons afkomt. Positief is natuurlijk wel dat de Vlaamse liberalen bereid zijn de komende jaren zelf op zoek te gaan naar het geld dat ze mee door de gootsteen hebben gejaagd.

Loonkostenverminderingen voor bedrijven van 5 miljard euro en een afbouw van het overheidsbeslag van 54 naar 50 procent. Geen zinnig mens die tegen de belangrijkste voorstellen uit de Toekomstverklaring van de Open Vld kan zijn. Maar eigenlijk zijn deze voorstellen een zwaktebod. Bovendien zijn ze weinig geloofwaardig als uitgerekend de Vlaamse liberalen ze uit hun hoed toveren. Het zwaktebod heeft te maken met het feit dat de liberalen geen nominale stop van de overheidsuitgaven willen en evenmin een bevriezing. Ze willen de uitgaven wel nog laten stijgen met de gezondheidsindex. Aangezien de uitgaven in België de voorbije jaren zowel in nominale als reële termen sterk zijn toegenomen, zijn halfslachtige ingrepen af te raden. Bijgaande grafieken uit een begrotingsanalyse van de denktank Itinera wijzen op de urgentie van een totale stop in de overheidsuitgaven. België was de voorbije jaren een kampioen als het over de stijging van de overheidsuitgaven ging.De Toekomstverklaring van de Open Vld stelt dat het overheidsbeslag in België moet dalen van 54,9 tot 50 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een terecht pleidooi, maar allesbehalve indrukwekkend. Met een overheidsbeslag van 50 procent zit België nog altijd op het niveau van Nederland en is het nog een stuk verwijderd van de 47 procent van pakweg Spanje en Portugal, en vooral de 45 procent overheidsbeslag in Duitsland.Met elk pleidooi voor een afbouw van de overheidsuitgaven hebben de Vlaamse liberalen een geloofwaardigheidsprobleem. Het is de enige Vlaamse partij die de voorbije 14 jaar ononderbroken in de federale regering heeft gezeten. In die periode - en dan vooral onder de paarse regeringen - is het primair saldo van 6 procent van het bbp weggesmolten naar 0%. Waardoor er eigenlijk 25 miljard euro zijn verdwenen. Miljarden die broodnodig waren in de strijd tegen de vergrijzingstsunami die op ons afkomt. Positief is natuurlijk wel dat de Vlaamse liberalen bereid zijn de komende jaren zelf op zoek te gaan naar het geld dat ze mee door de gootsteen hebben gejaagd.