Een paar dagen langer aanmodderen, staat gelijk met praat voor de vaak. Het brengt de goedkeuring over de splitsing van BHV in de Kamer niet dichterbij. Overigens gaat dat wetsvoorstel na een eventuele goedkeuring toch naar de Senaat.

Uiteraard heeft de demarche van de jonge liberale partijvoorzitter Alexander De Croo te maken met electorale overwegingen. Partijen die daar verontwaardigd op reageren, huichelen. Die verkiezingsoverwegingen spelen mee in de positionering van alle betrokken partijen. Begrijpelijk en toch jammer dat ze er niet in slagen dit te overstijgen.

Vergeet dus alle argumenten die politici aanhalen en onthoudt het woord 'verkiezingen'. Open Vld gokt dat zij zonder grote kneuzingen uit haar electoraal examen komt en de hele kwestie stemmen zal kosten aan CD&V. De N-VA lacht in de coulissen.

De methode-Dehaene werkt niet meer. De persmededeling die de man zelf verspreidde, spreekt daar boekdelen over. De komende uren krijgen we zo goed als zeker een politiek partijtje zwartepietspelen. Wie is verantwoordelijk voor de politieke crisis? De Open Vld omdat ze uit de coalitie stapte? Zeer zeker, maar wie beweert dat de anderen er niets mee te maken hebben, maakt de bevolking blaasjes wijs.

Dat doen ook zij die schermen met de chaos, met het diskrediet van België in het buitenland en de gruwelijke gevolgen daarvan voor ons welzijn. Ze doen er goed aan even op hun lip te bijten en specialisten in die kwesties te raadplegen. De hel en de verdoemenis uit het buitenland zal heus wel meevallen.

Chaos in België, in politiek België, komt er wel. De bevolking moet zich daarover kunnen uitspreken. Dat is democratie. Zijn verkiezingen opportuun in het vooruitzicht van het Europese voorzitterschap van ons land? Neen. Maar het is wat het is en de stembusgang gebeurt het liefst zo snel mogelijk. De politiek draait al vierkant sinds de jongste federale verkiezingen van 2007. Niets wijst erop dat dit anders wordt met dezelfde mensen rond de tafel.

Boudewijn Vanpeteghem

Een paar dagen langer aanmodderen, staat gelijk met praat voor de vaak. Het brengt de goedkeuring over de splitsing van BHV in de Kamer niet dichterbij. Overigens gaat dat wetsvoorstel na een eventuele goedkeuring toch naar de Senaat. Uiteraard heeft de demarche van de jonge liberale partijvoorzitter Alexander De Croo te maken met electorale overwegingen. Partijen die daar verontwaardigd op reageren, huichelen. Die verkiezingsoverwegingen spelen mee in de positionering van alle betrokken partijen. Begrijpelijk en toch jammer dat ze er niet in slagen dit te overstijgen. Vergeet dus alle argumenten die politici aanhalen en onthoudt het woord 'verkiezingen'. Open Vld gokt dat zij zonder grote kneuzingen uit haar electoraal examen komt en de hele kwestie stemmen zal kosten aan CD&V. De N-VA lacht in de coulissen. De methode-Dehaene werkt niet meer. De persmededeling die de man zelf verspreidde, spreekt daar boekdelen over. De komende uren krijgen we zo goed als zeker een politiek partijtje zwartepietspelen. Wie is verantwoordelijk voor de politieke crisis? De Open Vld omdat ze uit de coalitie stapte? Zeer zeker, maar wie beweert dat de anderen er niets mee te maken hebben, maakt de bevolking blaasjes wijs. Dat doen ook zij die schermen met de chaos, met het diskrediet van België in het buitenland en de gruwelijke gevolgen daarvan voor ons welzijn. Ze doen er goed aan even op hun lip te bijten en specialisten in die kwesties te raadplegen. De hel en de verdoemenis uit het buitenland zal heus wel meevallen. Chaos in België, in politiek België, komt er wel. De bevolking moet zich daarover kunnen uitspreken. Dat is democratie. Zijn verkiezingen opportuun in het vooruitzicht van het Europese voorzitterschap van ons land? Neen. Maar het is wat het is en de stembusgang gebeurt het liefst zo snel mogelijk. De politiek draait al vierkant sinds de jongste federale verkiezingen van 2007. Niets wijst erop dat dit anders wordt met dezelfde mensen rond de tafel. Boudewijn Vanpeteghem