Manpower ondervroeg 751 Belgische bedrijven over hun tewerkstellingsvooruitzichten. Daaruit blijkt dat 5 procent van plan is om in de eerste drie maanden van 2015 medewerkers aan te werven, terwijl 3 procent mensen zou ontslaan. Het verschil tussen die twee cijfers - Manpower noemt dat "de nettotewerkstellingsprognose" - is vrij stabiel in vergelijking met het vorig kwartaal, maar iets beter dan een jaar geleden.

"Het ziet ernaar uit dat de arbeidsmarkt in 2015 in een lage versnelling start", zegt Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux. "De resultaten van onze enquête wijzen alvast nog niet op een versnelde groei van het aantal aanwervingen. (...) Het uitblijven van de economische groei weegt nog altijd op de tewerkstelling. Het Europees economisch klimaat blijft kwakkelen. Het hoeft niet te verwonderen dat de werkgevers weinig risico nemen."

Interimarbeid verminderd

Manpower wijst er ook op dat de markt van de interimarbeid sinds september daalt. "Als die trend blijft aanhouden, dan kan hij de Belgische arbeidsmarkt dieper neerwaarts duwen. Temeer omdat de maatregelen die de Belgische regeringen nemen om de concurrentiekracht van de ondernemingen te versterken -noodzakelijk en wenselijk -, geen absolute zekerheid kunnen bieden op jobcreatie", luidt het.

(Belga/RR)

Manpower ondervroeg 751 Belgische bedrijven over hun tewerkstellingsvooruitzichten. Daaruit blijkt dat 5 procent van plan is om in de eerste drie maanden van 2015 medewerkers aan te werven, terwijl 3 procent mensen zou ontslaan. Het verschil tussen die twee cijfers - Manpower noemt dat "de nettotewerkstellingsprognose" - is vrij stabiel in vergelijking met het vorig kwartaal, maar iets beter dan een jaar geleden. "Het ziet ernaar uit dat de arbeidsmarkt in 2015 in een lage versnelling start", zegt Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux. "De resultaten van onze enquête wijzen alvast nog niet op een versnelde groei van het aantal aanwervingen. (...) Het uitblijven van de economische groei weegt nog altijd op de tewerkstelling. Het Europees economisch klimaat blijft kwakkelen. Het hoeft niet te verwonderen dat de werkgevers weinig risico nemen." Manpower wijst er ook op dat de markt van de interimarbeid sinds september daalt. "Als die trend blijft aanhouden, dan kan hij de Belgische arbeidsmarkt dieper neerwaarts duwen. Temeer omdat de maatregelen die de Belgische regeringen nemen om de concurrentiekracht van de ondernemingen te versterken -noodzakelijk en wenselijk -, geen absolute zekerheid kunnen bieden op jobcreatie", luidt het.(Belga/RR)