Dat stelt het gespecialiseerde octrooi- en merkenbureau Brantsandpatents vast. Het bureau uit Merelbeke vergeleek de steunmaatregelen voor intellectuele eigendom in de regio's van ons land. Zulke maatregelen zijn bedoeld om de innovatie te bevorderen.

Het goede nieuws is dat voor elk bedrijf in België 80 procent van de inkomsten uit een octrooi is vrijgesteld van belastingen. Het slechte nieuws dat er voor kmo's nogal wat verschillen bestaan in regionale subsidies. In Wallonië kunnen kmo's de kosten voor het voor 30 tot 70 procent verhalen bij de overheid. Dat gebeurt via een eenvoudig te verkrijgen subsidie. In Vlaanderen ontbreekt zo'n subsidie.

Vlaamse kmo's op zoek naar innovatiebescherming kunnen via het IWT wel een innovatiesubsidie aanvragen. Daarin is dan de mogelijkheid om middelen aan de octrooiaanvraag te besteden. Zo'n IWT-aanvraag is een moeilijk parcours.

Dat stelt het gespecialiseerde octrooi- en merkenbureau Brantsandpatents vast. Het bureau uit Merelbeke vergeleek de steunmaatregelen voor intellectuele eigendom in de regio's van ons land. Zulke maatregelen zijn bedoeld om de innovatie te bevorderen. Het goede nieuws is dat voor elk bedrijf in België 80 procent van de inkomsten uit een octrooi is vrijgesteld van belastingen. Het slechte nieuws dat er voor kmo's nogal wat verschillen bestaan in regionale subsidies. In Wallonië kunnen kmo's de kosten voor het voor 30 tot 70 procent verhalen bij de overheid. Dat gebeurt via een eenvoudig te verkrijgen subsidie. In Vlaanderen ontbreekt zo'n subsidie. Vlaamse kmo's op zoek naar innovatiebescherming kunnen via het IWT wel een innovatiesubsidie aanvragen. Daarin is dan de mogelijkheid om middelen aan de octrooiaanvraag te besteden. Zo'n IWT-aanvraag is een moeilijk parcours.