Een peiling bij 600 Vlaamse ondernemers toont aan dat de bedrijfswereld vreest dat een brexit - of toch de aankondiging dat de Britten uit de Europese Unie stappen - zal wegen op de resultaten in de tweede helft van dit jaar.

"65 procent van de ondernemers verwacht impact op korte of lange termijn en 10 procent van de ondernemers vreest effectief omzetverlies."

Voorts vreest de helft van de bevraagde ondernemers de negatieve impact op de conjunctuur in het algemeen. En 88 procent zegt dat de onzekerheid door de brexit investerings- en uitbreidingsplannen tijdelijk stopzet.

Voka-topman Hans Maertens wijst er op dat een snelle opstart van de brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk belangrijk is. "Onzekerheid wordt al snel nervositeit en dat is niet goed voor onze economie."

Goed nieuws is dat Voka meldt dat meer dan 70 procent van de ruim 600 bevraagde ondernemers de omzet zag stijgen in de eerste jaarhelft. Bovendien zegt 73 procent dat de tewerkstelling in die periode is toegenomen.

Maar voor de tweede jaarhelft ziet het er dus minder rooskleurig uit. De ondernemers uiten zich onzeker over die periode, vooral de conjunctuur baart hen kopzorgen.

Behalve de brexitkoorts tasten ook de voorbije vakbondsacties en de terreuraanslagen het vertrouwen van de Vlaamse ondernemers aan. Die drie factoren - brexit, vakbondsacties en terreurdreiging - leiden er volgens Voka toe dat klanten wachten met investeren en orders. (Belga/BO)

Een peiling bij 600 Vlaamse ondernemers toont aan dat de bedrijfswereld vreest dat een brexit - of toch de aankondiging dat de Britten uit de Europese Unie stappen - zal wegen op de resultaten in de tweede helft van dit jaar. "65 procent van de ondernemers verwacht impact op korte of lange termijn en 10 procent van de ondernemers vreest effectief omzetverlies."Voorts vreest de helft van de bevraagde ondernemers de negatieve impact op de conjunctuur in het algemeen. En 88 procent zegt dat de onzekerheid door de brexit investerings- en uitbreidingsplannen tijdelijk stopzet. Voka-topman Hans Maertens wijst er op dat een snelle opstart van de brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk belangrijk is. "Onzekerheid wordt al snel nervositeit en dat is niet goed voor onze economie." Goed nieuws is dat Voka meldt dat meer dan 70 procent van de ruim 600 bevraagde ondernemers de omzet zag stijgen in de eerste jaarhelft. Bovendien zegt 73 procent dat de tewerkstelling in die periode is toegenomen. Maar voor de tweede jaarhelft ziet het er dus minder rooskleurig uit. De ondernemers uiten zich onzeker over die periode, vooral de conjunctuur baart hen kopzorgen. Behalve de brexitkoorts tasten ook de voorbije vakbondsacties en de terreuraanslagen het vertrouwen van de Vlaamse ondernemers aan. Die drie factoren - brexit, vakbondsacties en terreurdreiging - leiden er volgens Voka toe dat klanten wachten met investeren en orders. (Belga/BO)