De sfeer onder de Vlaamse ondernemers is beduidend minder optimistisch dan in het voorjaar. Amper een derde verwacht de komende zes maanden meer te produceren of meer orders te ontvangen. Zes maanden geleden lag dat aantal op 44 procent. Zowat 15 procent van de bedrijven verwacht de komende maanden personeel te moeten afdanken. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse conjunctuurenquête van werkgeversorganisatie VOKA (1.630 ondernemingen namen deel).

Topman Jo Libeer verwijst naar de internationale conjunctuur. "De escalatie van het conflict tussen Oekraïne en Rusland was een spelbreker in het herstel van de groei en het vertrouwen."

Lichtpunten

Toch zijn niet alle indicatoren negatief. Zowat een kwart van de bedrijven verwacht de komende maanden personeel aan te werven. Dat cijfer ligt even hoog als in het voorjaar. Het aantal bedrijven dat uitbreidings- of vervangingsinvesteringen plant, blijft ook onveranderd op 35 procent. "Dat zijn toch lichtpunten", aldus Libeer. "Het komt er nu op aan de tegenstellingen tussen werkgevers en werknemers op te heffen en er samen tegenaan te gaan." (De Zondag/pcok)

De sfeer onder de Vlaamse ondernemers is beduidend minder optimistisch dan in het voorjaar. Amper een derde verwacht de komende zes maanden meer te produceren of meer orders te ontvangen. Zes maanden geleden lag dat aantal op 44 procent. Zowat 15 procent van de bedrijven verwacht de komende maanden personeel te moeten afdanken. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse conjunctuurenquête van werkgeversorganisatie VOKA (1.630 ondernemingen namen deel). Topman Jo Libeer verwijst naar de internationale conjunctuur. "De escalatie van het conflict tussen Oekraïne en Rusland was een spelbreker in het herstel van de groei en het vertrouwen."Toch zijn niet alle indicatoren negatief. Zowat een kwart van de bedrijven verwacht de komende maanden personeel aan te werven. Dat cijfer ligt even hoog als in het voorjaar. Het aantal bedrijven dat uitbreidings- of vervangingsinvesteringen plant, blijft ook onveranderd op 35 procent. "Dat zijn toch lichtpunten", aldus Libeer. "Het komt er nu op aan de tegenstellingen tussen werkgevers en werknemers op te heffen en er samen tegenaan te gaan." (De Zondag/pcok)