Zo gaan we te werk

Welke bedrijven komen in onze lijst? Het antwoord is simpel: bedrijven die snel groeien. De lijst van de Trends Gazellen is niets anders dan de rangschikking van de snelste groeiers. De allersnelste groeier staat op nummer 1, gevolgd door de tweede snelste groeier, enzovoort.

De groei bekijken we over vijf jaar. Voor deze editie van de Trends Gazellen vergelijken we 2016 met 2012. Concreet berekenen we de groei van drie variabelen: de omzet, het personeelsbestand en de cashflow, zowel in absolute als procentuele termen. Dat geeft zes deelrangschikkingen. De plaatsen op elk van die deelrangschikkingen tellen we op, wat de eindscore oplevert. Deze eindscore bepaalt de plaats in de eindrangschikking. Puur hypothetisch heeft een bedrijf dat alle zes deelrangschikkingen aanvoert, eindscore 6, en staat bovenaan de eindrangschikking. Merk op: hoe groter de eindscore, hoe lager in de eindrangschikking.

Er gelden wel minimumvoorwaarden. Het bedrijf moet minstens vijf jaar oud zijn. Op de loonlijst van 2016 moeten minimum twintig werknemers gestaan hebben, althans voor grote en middelgrote bedrijven. Voor kleine bedrijven volstaan 10 werknemers. De omzet in 2012 bepaalt het onderscheid tussen een groot, middelgroot en klein bedrijf. De groten haalden een omzet van meer dan 10 miljoen euro in 2012, de middelgroten bleven tussen 10 en 1 miljoen euro, en de kleinen haalden een omzet of brutomarge van minder dan 1 miljoen euro.

In de voorbije weken publiceerden we de eindrangschikking voor Brussel en voor de vijf Vlaamse provincies. Hieronder vindt u de eindrangschikking voor heel Vlaanderen. De 20 snelste groeiers in de categorie grote bedrijven mogen zich Grote Gazelle noemen. De 20 snelste groeiers in de categorie middelgrote bedrijven worden de Middelgrote Gazellen. De 20 snelste groeiers in de categorie kleine bedrijven zijn de Kleine Gazellen.

De Gazelle die in haar categorie de lijst aanvoert, wordt winnaar of 'Ambassadeur', maar soms ook niet. Een Ambassadeur moet drie jaar wachten eer hij nog eens de eretitel kan winnen, ook al staat hij bovenaan de eindrangschikking. In de categorie grote bedrijven bijvoorbeeld staat dit jaar waterbouwspecialist GeoSea op nummer 1. Maar GeoSea was al Ambassadeur van de Vlaamse Gazellen in 2015. Daarom moeten we een plaats zakken in de rangschikking om de Ambassadeur te vinden. Dit jaar is dat Ablynx.

Welke bedrijven komen in onze lijst? Het antwoord is simpel: bedrijven die snel groeien. De lijst van de Trends Gazellen is niets anders dan de rangschikking van de snelste groeiers. De allersnelste groeier staat op nummer 1, gevolgd door de tweede snelste groeier, enzovoort. De groei bekijken we over vijf jaar. Voor deze editie van de Trends Gazellen vergelijken we 2016 met 2012. Concreet berekenen we de groei van drie variabelen: de omzet, het personeelsbestand en de cashflow, zowel in absolute als procentuele termen. Dat geeft zes deelrangschikkingen. De plaatsen op elk van die deelrangschikkingen tellen we op, wat de eindscore oplevert. Deze eindscore bepaalt de plaats in de eindrangschikking. Puur hypothetisch heeft een bedrijf dat alle zes deelrangschikkingen aanvoert, eindscore 6, en staat bovenaan de eindrangschikking. Merk op: hoe groter de eindscore, hoe lager in de eindrangschikking.Er gelden wel minimumvoorwaarden. Het bedrijf moet minstens vijf jaar oud zijn. Op de loonlijst van 2016 moeten minimum twintig werknemers gestaan hebben, althans voor grote en middelgrote bedrijven. Voor kleine bedrijven volstaan 10 werknemers. De omzet in 2012 bepaalt het onderscheid tussen een groot, middelgroot en klein bedrijf. De groten haalden een omzet van meer dan 10 miljoen euro in 2012, de middelgroten bleven tussen 10 en 1 miljoen euro, en de kleinen haalden een omzet of brutomarge van minder dan 1 miljoen euro. In de voorbije weken publiceerden we de eindrangschikking voor Brussel en voor de vijf Vlaamse provincies. Hieronder vindt u de eindrangschikking voor heel Vlaanderen. De 20 snelste groeiers in de categorie grote bedrijven mogen zich Grote Gazelle noemen. De 20 snelste groeiers in de categorie middelgrote bedrijven worden de Middelgrote Gazellen. De 20 snelste groeiers in de categorie kleine bedrijven zijn de Kleine Gazellen.De Gazelle die in haar categorie de lijst aanvoert, wordt winnaar of 'Ambassadeur', maar soms ook niet. Een Ambassadeur moet drie jaar wachten eer hij nog eens de eretitel kan winnen, ook al staat hij bovenaan de eindrangschikking. In de categorie grote bedrijven bijvoorbeeld staat dit jaar waterbouwspecialist GeoSea op nummer 1. Maar GeoSea was al Ambassadeur van de Vlaamse Gazellen in 2015. Daarom moeten we een plaats zakken in de rangschikking om de Ambassadeur te vinden. Dit jaar is dat Ablynx.