Meeting Motivator

De Meeting Motivator is een houten smartphonehouder waarin elektronica en speakers zitten. Het ding staat op het midden van de vergadertafel. Er is plaats voor tien smartphones. Wie er zijn mobieltje in plaatst, hoort een van de driehonderd quotes die acteur Bruno Vanden Broecke insprak, zoals "Ik zal je telefoon bijhouden, dan kun jij je hoofd erbij houden". Als boegbeeld van de televisieserie Het eiland, die zich op kantoor afspeelt, was Vanden Broecke daar de geknipte figuur voor.

Een toestel met karakter

Gelotology is niet bang dat andere bedrijven het idee pikken. "De naam Meeting Motivator is beschermd. De quotes en de samenwerking met Bruno geven het toestel karakter", zegt Raoul Maris, die samen met Hans Kerkhoff de zaakvoerder van het servicelab is. Hij wil de Meeting Motivator een actieve rol laten spelen tijdens vergaderingen. Zo heeft het toestel een interne klok. Als iemand op zondag of ontiegelijk vroeg komt vergaderen, speelt de Meeting Motivator daarop in met een oneliner.

De wetenschap van de lach

Gelotology is een bvba die vanuit Roeselare en Leuven opereert. Het bedrijf werd vorig jaar opgericht in de schoot van het Leuvense communicatiebureau Boondoggle. De twee zaakvoerders verdienden hun strepen als creatief directeur bij Boondoggle, maar wilden een andere aanpak. Gelotology - de naam betekent 'wetenschap van de lach' - gaat uit van een concreet probleem en bedenkt daar een oplossing voor die humor, technologie en design combineert. Hun eerste project maakten ze voor Plopsaland. De wachttijd voor het Bos van Plop bedroeg soms twee uur. Gelotology vormde de wachtrij om tot een 'attractie voor de attractie', door een spelelement te creëren via knoppen die in verbinding staan met een groot scherm.

Efficiënt vergaderen

"Je kunt streng optreden en eisen dat iedereen zijn gsm uitzet tijdens vergaderingen, maar dat is heel negatief", zegt Maris. "Wij kiezen voor een positieve aanpak met een leuk object dat mensen eraan herinnert dat het bedrijf belang hecht aan een goede vergadercultuur. Je kunt het een beetje vergelijken met het Hollebolle Gijs-principe in de Efteling." Daar roepen de Hollebolle Gijs-afvalbakken op een grappige manier om eten, om bezoekers aan te moedigen hun afval in de bak en niet op de grond te gooien.

Aandacht erbij houden

"Het idee van multitasking, dat je meerdere dingen tegelijk kunt doen, is flauwekul", zegt Chris Cotteleer, die als zelfstandig bedrijfscoach onder meer trainingen over vergadertechnieken geeft. "Als je op je smartphone tokkelt, kun je niet meer volgen wat er gezegd wordt tijdens de vergadering." Cotteleer merkt dat nogal wat mensen, zeker in commerciële functies, bang zijn een belangrijk telefoontje te missen. "Ze hebben schrik dat een klant zou bellen voor een bestelling en dat hij geen boodschap wil inspreken op voicemail. Je kunt dat oplossen door tijdens de vergadering je telefoon aan een collega of iemand van de receptie geven, die de boodschap dan noteert."

De Meeting Motivator is een houten smartphonehouder waarin elektronica en speakers zitten. Het ding staat op het midden van de vergadertafel. Er is plaats voor tien smartphones. Wie er zijn mobieltje in plaatst, hoort een van de driehonderd quotes die acteur Bruno Vanden Broecke insprak, zoals "Ik zal je telefoon bijhouden, dan kun jij je hoofd erbij houden". Als boegbeeld van de televisieserie Het eiland, die zich op kantoor afspeelt, was Vanden Broecke daar de geknipte figuur voor. Gelotology is niet bang dat andere bedrijven het idee pikken. "De naam Meeting Motivator is beschermd. De quotes en de samenwerking met Bruno geven het toestel karakter", zegt Raoul Maris, die samen met Hans Kerkhoff de zaakvoerder van het servicelab is. Hij wil de Meeting Motivator een actieve rol laten spelen tijdens vergaderingen. Zo heeft het toestel een interne klok. Als iemand op zondag of ontiegelijk vroeg komt vergaderen, speelt de Meeting Motivator daarop in met een oneliner. Gelotology is een bvba die vanuit Roeselare en Leuven opereert. Het bedrijf werd vorig jaar opgericht in de schoot van het Leuvense communicatiebureau Boondoggle. De twee zaakvoerders verdienden hun strepen als creatief directeur bij Boondoggle, maar wilden een andere aanpak. Gelotology - de naam betekent 'wetenschap van de lach' - gaat uit van een concreet probleem en bedenkt daar een oplossing voor die humor, technologie en design combineert. Hun eerste project maakten ze voor Plopsaland. De wachttijd voor het Bos van Plop bedroeg soms twee uur. Gelotology vormde de wachtrij om tot een 'attractie voor de attractie', door een spelelement te creëren via knoppen die in verbinding staan met een groot scherm. "Je kunt streng optreden en eisen dat iedereen zijn gsm uitzet tijdens vergaderingen, maar dat is heel negatief", zegt Maris. "Wij kiezen voor een positieve aanpak met een leuk object dat mensen eraan herinnert dat het bedrijf belang hecht aan een goede vergadercultuur. Je kunt het een beetje vergelijken met het Hollebolle Gijs-principe in de Efteling." Daar roepen de Hollebolle Gijs-afvalbakken op een grappige manier om eten, om bezoekers aan te moedigen hun afval in de bak en niet op de grond te gooien. "Het idee van multitasking, dat je meerdere dingen tegelijk kunt doen, is flauwekul", zegt Chris Cotteleer, die als zelfstandig bedrijfscoach onder meer trainingen over vergadertechnieken geeft. "Als je op je smartphone tokkelt, kun je niet meer volgen wat er gezegd wordt tijdens de vergadering." Cotteleer merkt dat nogal wat mensen, zeker in commerciële functies, bang zijn een belangrijk telefoontje te missen. "Ze hebben schrik dat een klant zou bellen voor een bestelling en dat hij geen boodschap wil inspreken op voicemail. Je kunt dat oplossen door tijdens de vergadering je telefoon aan een collega of iemand van de receptie geven, die de boodschap dan noteert."