Vertrek vanuit de totale kosten. De effectieve totaalkost van twee verschillende wagens met dezelfde huurprijs kan tot 40 procent verschillen als we ook rekening houden met de CO2-uitstoot, het fiscale effect daarvan en de brandstofkosten. De keuze van bestuurders linken aan de eco-score van een wagen leidt vanzelf tot een verschuiving in de voorkeuren. Bestuurders die opteren voor een zwaardere motor, kunnen worden bestraft door een lager budget voor opties en andere uitrustingen. Zo hoeft de onderneming niet de financiële consequenties van deze keuze te dragen.

Benadruk het voordeel van eco-wagens voor werknemers. Heel wat bestuurders zijn al geneigd om de ecologische prestaties van hun auto in de verf te zetten. Dat speelt ook de kostenbeheersing van de onderneming in de kaart. Beloon bestuurders (bijvoorbeeld met een hoger optiebudget) die een auto met een zuinige motor kiezen. Informeer uw werknemers ook over het belastingvoordeel van een lage CO2-uitstoot.

Zorg voor competitieve leasecontracten. Leasingmaatschappijen hebben de voorbije crisisperiode aangegrepen om de rentabiliteit van hun contracten drastisch te verhogen. Sommige leasingtarieven zijn ongemerkt gestegen met 15 procent. Houd de prijsniveaus van deze maatschappijen dus voortdurend in de gaten en vergelijk ze met elkaar.

Bekijk de kosten die buiten het contract vallen. Leveranciers brengen diverse bijkomende kosten in rekening tijdens het gebruik van de leasewagen. Houd rekening met die extracontractuele elementen om de totale kosten van uw wagenpark te beheersen.

Verzorg uw eigen database en informatie. De onlinerapporteringsystemen van de leasingmaatschappijen zijn sterk gefocust op de historiek van de wagen, terwijl de fleetmanager meer gebaat is bij een historiek van de bestuurder. Bovendien geven de onlinesystemen meestal geen overzicht van de reële kosten. Leg dus uw eigen database met die ontbrekende informatie aan.

Bron: EuroFleeting i.s.m. Kluwer Opleidingen

Vertrek vanuit de totale kosten. De effectieve totaalkost van twee verschillende wagens met dezelfde huurprijs kan tot 40 procent verschillen als we ook rekening houden met de CO2-uitstoot, het fiscale effect daarvan en de brandstofkosten. De keuze van bestuurders linken aan de eco-score van een wagen leidt vanzelf tot een verschuiving in de voorkeuren. Bestuurders die opteren voor een zwaardere motor, kunnen worden bestraft door een lager budget voor opties en andere uitrustingen. Zo hoeft de onderneming niet de financiële consequenties van deze keuze te dragen.Benadruk het voordeel van eco-wagens voor werknemers. Heel wat bestuurders zijn al geneigd om de ecologische prestaties van hun auto in de verf te zetten. Dat speelt ook de kostenbeheersing van de onderneming in de kaart. Beloon bestuurders (bijvoorbeeld met een hoger optiebudget) die een auto met een zuinige motor kiezen. Informeer uw werknemers ook over het belastingvoordeel van een lage CO2-uitstoot. Zorg voor competitieve leasecontracten. Leasingmaatschappijen hebben de voorbije crisisperiode aangegrepen om de rentabiliteit van hun contracten drastisch te verhogen. Sommige leasingtarieven zijn ongemerkt gestegen met 15 procent. Houd de prijsniveaus van deze maatschappijen dus voortdurend in de gaten en vergelijk ze met elkaar. Bekijk de kosten die buiten het contract vallen. Leveranciers brengen diverse bijkomende kosten in rekening tijdens het gebruik van de leasewagen. Houd rekening met die extracontractuele elementen om de totale kosten van uw wagenpark te beheersen. Verzorg uw eigen database en informatie. De onlinerapporteringsystemen van de leasingmaatschappijen zijn sterk gefocust op de historiek van de wagen, terwijl de fleetmanager meer gebaat is bij een historiek van de bestuurder. Bovendien geven de onlinesystemen meestal geen overzicht van de reële kosten. Leg dus uw eigen database met die ontbrekende informatie aan.Bron: EuroFleeting i.s.m. Kluwer Opleidingen