Tussen 20 en 26 oktober trekken de Unie voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo) en de ngo Trias naar Zuid-Afrika in het zog van de economische handelsmissie. Ze zullen er in het bijzijn van prinses Astrid een samenwerkingsakkoord sluiten met de drie grootste Zuid-Afrikaanse ondernemersorganisaties.

Sinds de val van het apartheidsregime heeft groeiland Zuid-Afrika grote stappen voorwaarts gezet in onder meer de communicatie-, energie- en transportsector. Met een snelle afbouw van de overheidsschulden, soepeler arbeidswetten en een doorgedreven privatiseringsbeleid tracht de Zuid-Afrikaanse overheid het ondernemingsklimaat te stimuleren.

Maar de actieve bevolking groeit er sneller dan er banen bijkomen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties is 26 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking werkloos. Nog eens 26 procent van de Zuid-Afrikanen moet rondkomen van minder dan 1,25 dollar per dag.

Middenstand

Het land heeft daarom zijn hoop gevestigd op de middenstand. Zuid-Afrikaanse midden- en kleinbedrijven zijn goed voor 36 procent van het bbp en 56 procent van de werkgelegenheid in de privésector. Maar het Zuid-Afrikaanse slaagpercentage voor beginnende ondernemingen is een van de laagste ter wereld.
"De belangrijkste reden waarom zoveel Zuid-Afrikaanse ondernemingen failliet gaan in hun eerste jaar is hun gebrek aan expertise", aldus Trias-medewerker Daan Janssens. "Met de samenwerking willen we de ondernemersorganisaties helpen om zich ginder beter te organiseren."

Met de expertise van Trias en Unizo kunnen de Zuid-Afrikaanse ondernemingsorganisaties hun dienstverlening aan kleinschalige ondernemers verbeteren. De Vlaamse organisaties willen hen bovendien versterken in hun rol als belangenverdediger. Daarbij zal extra aandacht gaan naar de kansen voor jongeren en vrouwelijke ondernemers. (YD)

Tussen 20 en 26 oktober trekken de Unie voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo) en de ngo Trias naar Zuid-Afrika in het zog van de economische handelsmissie. Ze zullen er in het bijzijn van prinses Astrid een samenwerkingsakkoord sluiten met de drie grootste Zuid-Afrikaanse ondernemersorganisaties. Sinds de val van het apartheidsregime heeft groeiland Zuid-Afrika grote stappen voorwaarts gezet in onder meer de communicatie-, energie- en transportsector. Met een snelle afbouw van de overheidsschulden, soepeler arbeidswetten en een doorgedreven privatiseringsbeleid tracht de Zuid-Afrikaanse overheid het ondernemingsklimaat te stimuleren. Maar de actieve bevolking groeit er sneller dan er banen bijkomen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties is 26 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking werkloos. Nog eens 26 procent van de Zuid-Afrikanen moet rondkomen van minder dan 1,25 dollar per dag. Middenstand Het land heeft daarom zijn hoop gevestigd op de middenstand. Zuid-Afrikaanse midden- en kleinbedrijven zijn goed voor 36 procent van het bbp en 56 procent van de werkgelegenheid in de privésector. Maar het Zuid-Afrikaanse slaagpercentage voor beginnende ondernemingen is een van de laagste ter wereld. "De belangrijkste reden waarom zoveel Zuid-Afrikaanse ondernemingen failliet gaan in hun eerste jaar is hun gebrek aan expertise", aldus Trias-medewerker Daan Janssens. "Met de samenwerking willen we de ondernemersorganisaties helpen om zich ginder beter te organiseren." Met de expertise van Trias en Unizo kunnen de Zuid-Afrikaanse ondernemingsorganisaties hun dienstverlening aan kleinschalige ondernemers verbeteren. De Vlaamse organisaties willen hen bovendien versterken in hun rol als belangenverdediger. Daarbij zal extra aandacht gaan naar de kansen voor jongeren en vrouwelijke ondernemers. (YD)