Elke tekenaar en illustrator heeft kasten of harde schijven vol materiaal dat hij op vraag van klanten heeft gemaakt. Wat doet zo'n tekenaar nadien nog met dat materiaal? Meestal niets. Illustrator Peter Willems wil met Lekstock.com een tweede leven geven aan zijn redactioneel grafisch werk en aan dat van zijn collega's. Hij biedt hen daarom een nieuw kanaal aan om hun werk te verspreiden.

Je kunt de website vergelijken met sites als iStock en Shutterstock, met dat verschil dat de eerste zich concentreren op foto's en Lekstock vooral actueel werk bevat van eigenzinnige tekenaars. Bekende tekenaars en illustratoren als Ever Meulen, Randall C, Pieter De Poortere en Gerda Dendooven bieden al werk aan via het platform. Nadat een illustrator is toegelaten door de vijfkoppige jury kiest de tekenaar zelf de termijn, de prijs en de manier van aanbieden van zijn werken.

"Redactionele content verkoopt niet goed op grote internationale beeldbanken", zegt Peter Willems, de zaakvoerder van Lekstock. Tegelijk sta je tot 60 procent af, waardoor je al een paar duizend beelden moet opladen om er iets aan te verdienen. Lekstock rekent 33 procent commissie aan." Zelf heeft Willems de afgelopen acht maanden fiks geïnvesteerd in het webplatform. Elke nieuwe feature en uitbreiding vraagt veel geld, waardoor hij de eerste jaren niets verdient aan zijn initiatief. De opstartjaren 2013 en 2014 dienen vooral om het netwerk en portfolio uit te breiden.

Hans Hermans

Elke tekenaar en illustrator heeft kasten of harde schijven vol materiaal dat hij op vraag van klanten heeft gemaakt. Wat doet zo'n tekenaar nadien nog met dat materiaal? Meestal niets. Illustrator Peter Willems wil met Lekstock.com een tweede leven geven aan zijn redactioneel grafisch werk en aan dat van zijn collega's. Hij biedt hen daarom een nieuw kanaal aan om hun werk te verspreiden. Je kunt de website vergelijken met sites als iStock en Shutterstock, met dat verschil dat de eerste zich concentreren op foto's en Lekstock vooral actueel werk bevat van eigenzinnige tekenaars. Bekende tekenaars en illustratoren als Ever Meulen, Randall C, Pieter De Poortere en Gerda Dendooven bieden al werk aan via het platform. Nadat een illustrator is toegelaten door de vijfkoppige jury kiest de tekenaar zelf de termijn, de prijs en de manier van aanbieden van zijn werken. "Redactionele content verkoopt niet goed op grote internationale beeldbanken", zegt Peter Willems, de zaakvoerder van Lekstock. Tegelijk sta je tot 60 procent af, waardoor je al een paar duizend beelden moet opladen om er iets aan te verdienen. Lekstock rekent 33 procent commissie aan." Zelf heeft Willems de afgelopen acht maanden fiks geïnvesteerd in het webplatform. Elke nieuwe feature en uitbreiding vraagt veel geld, waardoor hij de eerste jaren niets verdient aan zijn initiatief. De opstartjaren 2013 en 2014 dienen vooral om het netwerk en portfolio uit te breiden. Hans Hermans