"Ik droomde van een symbiose tussen traditionele Afrikaanse kunst en hedendaagse kunst, een product dat rijmt met mijn eigen kosmopolitische achtergrond", vertelt Rina Njoli, de vrouw achter juwelenmerk Bakwani 7. Deze Belgische met Congolese roots ontwerpt gouden juwelen met diamanten, ze zijn versierd met Afrikaanse symbolen. "Met die symbolen kan ik juwelen creëren die een boodschap uitdragen." Elk symbool heeft een naam, die op de achterkant van het juweel gegraveerd staat. "Het symbool voor 'wijsheid' is een haan die zijn kop draait. Hij verzinnebeeldt het verleden, de toekomst en het feit dat het nooit te laat is om het roer om te gooien."

Nadat ze in 2006 samen met vrienden een collectie T-shirts ontwierp met deze symbolen, besloot Rina Njoli in 2010 om een eigen juwelencollectie te lanceren. Juwelen die ze zelf ontwerpt en die vervolgens worden vervaardigd en bezet in ateliers in Antwerpen en Parijs. De armbanden, halssnoeren en ringen kosten 450 tot 3600 euro. In een eerste fase bracht Njoli haar juwelen aan de man of vrouw op privéverkopen. "Een prima manier om mijn product te testen en rechtstreeks contact te leggen met mijn klanten." Vandaag is tijd voor een volgende fase. "Onlangs tekende ik een overeenkomst met twee webshops voor juwelen en ik ben nu klaar om mijn sieraden ook in winkels te verkopen en om internationaal te gaan."

Lara Van Dievoet

"Ik droomde van een symbiose tussen traditionele Afrikaanse kunst en hedendaagse kunst, een product dat rijmt met mijn eigen kosmopolitische achtergrond", vertelt Rina Njoli, de vrouw achter juwelenmerk Bakwani 7. Deze Belgische met Congolese roots ontwerpt gouden juwelen met diamanten, ze zijn versierd met Afrikaanse symbolen. "Met die symbolen kan ik juwelen creëren die een boodschap uitdragen." Elk symbool heeft een naam, die op de achterkant van het juweel gegraveerd staat. "Het symbool voor 'wijsheid' is een haan die zijn kop draait. Hij verzinnebeeldt het verleden, de toekomst en het feit dat het nooit te laat is om het roer om te gooien."Nadat ze in 2006 samen met vrienden een collectie T-shirts ontwierp met deze symbolen, besloot Rina Njoli in 2010 om een eigen juwelencollectie te lanceren. Juwelen die ze zelf ontwerpt en die vervolgens worden vervaardigd en bezet in ateliers in Antwerpen en Parijs. De armbanden, halssnoeren en ringen kosten 450 tot 3600 euro. In een eerste fase bracht Njoli haar juwelen aan de man of vrouw op privéverkopen. "Een prima manier om mijn product te testen en rechtstreeks contact te leggen met mijn klanten." Vandaag is tijd voor een volgende fase. "Onlangs tekende ik een overeenkomst met twee webshops voor juwelen en ik ben nu klaar om mijn sieraden ook in winkels te verkopen en om internationaal te gaan." Lara Van Dievoet