Gevestigde bedrijven met de nodige middelen maar een gebrek aan innovatie en innovatieve start-ups op zoek naar kapitaal en klanten, vinden elkaar steeds vaker. 'Corporate venturing' heet dat, maar dat is een vlag die heel wat ladingen dekt. "De samenwerking zorgt soms voor heel wat frustratie."

Hoe ontwikkelt de markt van de start-upfinanciering zich in België? In deze verse lading cijfers tekenen zich enkele trends af.

Bart Vanhaeren was een half jaar geleden nog investeerder als CEO van de zakenbank KBC Securities en richtte het crowdfundingplatform Bolero op. Nu heeft hij sinds zes maanden met Investsuite een start-up in wealth management, die in november al 2 miljoen euro ophaalde. Hij kijkt als investeerder én als ondernemer naar de financiering van start-ups.

Een kapitaalronde is een belangrijke stap. Er zijn veel hindernissen en die worden door de oprichters van start-ups al te vaak onderschat. Hier volgen enkele valstrikken die een kapitaalronde kunnen bemoeilijken en adviezen om die te omzeilen.

In juni zorgde het Nederlandse Adyen met een verdubbeling van zijn koers voor een indrukwekkend beursdebuut. Dat Belgische start-ups niet doorgroeien tot succesvolle en onafhankelijke beursgenoteerde bedrijven komt door een gebrek aan macht, niet door een gebrek aan ambitie.