Keer niet terug. U kunt 20% snelheid winnen als u aanvaardt dat u niet alles begrijpt terwijl u leest. Een tekst tweemaal snel lezen is beter dan één keer met sprongen naar achter.
Niets uitspreken. Spreek de woorden niet uit in uw hoofd. Dat is soms moeilijk, maar de snelste lezers draaien die knop om. Lees ook niet álles, maar vertrouw op uw brein: het onthoudt de essentie.
Blik verruimen. Lees alle woorden, hoe lang ze ook zijn, met dezelfde snelheid. Dat kunt u doen door ze niet van links naar rechts te lezen, maar door alleen op het midden te focussen. Daarna moet u leren de woorden in blokken van vijf of zes woorden op te nemen. Sommige woorden zullen vaag lijken, maar uw hersenen zullen de betekenis van de zin wel vatten. Als u dat onder de knie hebt, kunt u diagonaal gaan lezen. Uw ogen maken sprongen van links naar rechts, alinea per alinea. Zijn uw ogen moe, gebruik dan een pen om de beweging aan te houden.
Wat zoekt u? Probeert u de problematiek te vatten in een document van verschillende bladzijden, blader dan eerst alle pagina's door (of bekijk de inhoudstafel) om de belangrijkste ideeën er uit te halen. Lees daarna van elke paragraaf alleen de eerste en de laatste zin. Nog een trucje : vat de alinea samen in één woord en schrijf dat in de kantlijn.

Bron: Management

Keer niet terug. U kunt 20% snelheid winnen als u aanvaardt dat u niet alles begrijpt terwijl u leest. Een tekst tweemaal snel lezen is beter dan één keer met sprongen naar achter. Niets uitspreken. Spreek de woorden niet uit in uw hoofd. Dat is soms moeilijk, maar de snelste lezers draaien die knop om. Lees ook niet álles, maar vertrouw op uw brein: het onthoudt de essentie. Blik verruimen. Lees alle woorden, hoe lang ze ook zijn, met dezelfde snelheid. Dat kunt u doen door ze niet van links naar rechts te lezen, maar door alleen op het midden te focussen. Daarna moet u leren de woorden in blokken van vijf of zes woorden op te nemen. Sommige woorden zullen vaag lijken, maar uw hersenen zullen de betekenis van de zin wel vatten. Als u dat onder de knie hebt, kunt u diagonaal gaan lezen. Uw ogen maken sprongen van links naar rechts, alinea per alinea. Zijn uw ogen moe, gebruik dan een pen om de beweging aan te houden. Wat zoekt u? Probeert u de problematiek te vatten in een document van verschillende bladzijden, blader dan eerst alle pagina's door (of bekijk de inhoudstafel) om de belangrijkste ideeën er uit te halen. Lees daarna van elke paragraaf alleen de eerste en de laatste zin. Nog een trucje : vat de alinea samen in één woord en schrijf dat in de kantlijn.Bron: Management