U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

Indien een werknemer kosteloos kan beschikken over een goed dat hij ook voor privédoeleinden mag gebruiken, is dat een voordeel in natura waarop socialezekerheidsbijdragen en belastingen moeten worden betaald.

Voor een aantal voordelen aanvaarden de (RSZ) en de fiscus een forfaitaire waardering. Voor volgende voordelen zitten de RSZ en de fiscus op één lijn voor de bepaling van de forfaitaire waarde waarop de socialezekerheidsbijdragen en de belastingen moeten worden berekend: 180 euro per jaar voor een pc en 60 euro per jaar voor een internetabonnement.

Hoe zit dat met smartphones?

De RSZ beschouwt een smartphone als een gsm. De waarde van het voordeel waarop de gewone socialezekerheidsbijdragen moeten worden berekend, wordt vastgelegd op een maandelijks forfaitair bedrag van 12,50 euro of bepaald op basis van de bewezen kosten van drie maanden privégesprekken. Dat je met een smartphone ook op het internet kunt, verhoogt volgens de RSZ de forfaitaire waarde niet. De fiscus hanteert geen forfaitaire waardering. Het voordeel moet dus worden begroot op basis van de werkelijke waarde.

En een tablet?

De RSZ vindt dat een tablet moet worden beschouwd als een pc. Indien een werkgever aan zijn werknemers kosteloos een tablet ter beschikking stelt die ze ook voor privédoeleinden mogen gebruiken, moet dat voordeel worden begroot op 180 euro per jaar. Voor de fiscus is een tablet dan weer geen pc maar randapparatuur en moet het voordeel dus worden begroot op basis van de werkelijke waarde.

Betaalt de werkgever niet alleen de tablet maar ook de internetverbinding, dan moet dit voordeel worden verhoogd met 60 euro per jaar, zowel voor de RSZ als voor de fiscus. De sector van de elektronische gadgets evolueert echter onophoudelijk. We mogen dus zeker nieuwe discussies verwachten over de kwalificatie van toestellen zoals gsm's, pc's, tablets.

Indien een werknemer kosteloos kan beschikken over een goed dat hij ook voor privédoeleinden mag gebruiken, is dat een voordeel in natura waarop socialezekerheidsbijdragen en belastingen moeten worden betaald.Voor een aantal voordelen aanvaarden de (RSZ) en de fiscus een forfaitaire waardering. Voor volgende voordelen zitten de RSZ en de fiscus op één lijn voor de bepaling van de forfaitaire waarde waarop de socialezekerheidsbijdragen en de belastingen moeten worden berekend: 180 euro per jaar voor een pc en 60 euro per jaar voor een internetabonnement. Hoe zit dat met smartphones?De RSZ beschouwt een smartphone als een gsm. De waarde van het voordeel waarop de gewone socialezekerheidsbijdragen moeten worden berekend, wordt vastgelegd op een maandelijks forfaitair bedrag van 12,50 euro of bepaald op basis van de bewezen kosten van drie maanden privégesprekken. Dat je met een smartphone ook op het internet kunt, verhoogt volgens de RSZ de forfaitaire waarde niet. De fiscus hanteert geen forfaitaire waardering. Het voordeel moet dus worden begroot op basis van de werkelijke waarde.En een tablet? De RSZ vindt dat een tablet moet worden beschouwd als een pc. Indien een werkgever aan zijn werknemers kosteloos een tablet ter beschikking stelt die ze ook voor privédoeleinden mogen gebruiken, moet dat voordeel worden begroot op 180 euro per jaar. Voor de fiscus is een tablet dan weer geen pc maar randapparatuur en moet het voordeel dus worden begroot op basis van de werkelijke waarde.Betaalt de werkgever niet alleen de tablet maar ook de internetverbinding, dan moet dit voordeel worden verhoogd met 60 euro per jaar, zowel voor de RSZ als voor de fiscus. De sector van de elektronische gadgets evolueert echter onophoudelijk. We mogen dus zeker nieuwe discussies verwachten over de kwalificatie van toestellen zoals gsm's, pc's, tablets.