Het afgelopen halfjaar bracht een slagveld van faillissementen in ons land, meldt het handelsinformatiekantoor Graydon.

De cijfers van Graydon komen niet als een verrassing, aangezien elke maand van dit jaar - behalve in mei - een faillissementenrecord werd gebroken. Dat was ook het geval in juni, met 1.033 faillissementen, of 3,4 procent meer dan in juni 2012. Nooit eerder werden er in een junimaand zoveel faillissementen uitgesproken.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 6.183 bedrijven (+11 procent) bedrijven over de kop gegaan. De kaalslag vond plaats in de drie gewesten, maar dan toch het meest nadrukkelijk in het Brusselse gewest met een toename van 33 procent. Omgerekend werd een op de vijf faillissementen in ons land de voorbije maanden uitgesproken in Brussel. Vlaanderen telde een toename met 4,81 procent, Wallonië +6,1 procent.

De provincies die het meest te lijden hadden onder de faillissementenregen zijn Luxemburg (+55,56%), West-Vlaanderen (+17,33%) en Limburg (+16,49%). Vlaams-Brabant (-16,3%) noteert een opmerkelijke daling.

Vooral bedrijven uit de bouwnijverheid, de kleinhandel en de zakelijke dienstverlening beleven moeilijke tijden, luidt het bij Graydon. Binnen de bouwsector nam het aantal faillissementen (1.062 bouwgerelateerde bedrijven) in het eerste halfjaar 2013 met 16,26 procent toe in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar.

Door de aanhoudende vloed van faillissementen kwamen in het eerste halfjaar 13.806 banen op de tocht te staan.

Beterschap is volgens Graydon niet meteen in zicht. Enkel als het bbp met 2 procent toeneemt, zou het faillissementenniveau kunnen worden 'getemperd'. Rekening houdend met de prognoses van de Nationale Bank van België - lichte groei - is dat niet het geval. (BO)

Het afgelopen halfjaar bracht een slagveld van faillissementen in ons land, meldt het handelsinformatiekantoor Graydon.De cijfers van Graydon komen niet als een verrassing, aangezien elke maand van dit jaar - behalve in mei - een faillissementenrecord werd gebroken. Dat was ook het geval in juni, met 1.033 faillissementen, of 3,4 procent meer dan in juni 2012. Nooit eerder werden er in een junimaand zoveel faillissementen uitgesproken. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 6.183 bedrijven (+11 procent) bedrijven over de kop gegaan. De kaalslag vond plaats in de drie gewesten, maar dan toch het meest nadrukkelijk in het Brusselse gewest met een toename van 33 procent. Omgerekend werd een op de vijf faillissementen in ons land de voorbije maanden uitgesproken in Brussel. Vlaanderen telde een toename met 4,81 procent, Wallonië +6,1 procent.De provincies die het meest te lijden hadden onder de faillissementenregen zijn Luxemburg (+55,56%), West-Vlaanderen (+17,33%) en Limburg (+16,49%). Vlaams-Brabant (-16,3%) noteert een opmerkelijke daling.Vooral bedrijven uit de bouwnijverheid, de kleinhandel en de zakelijke dienstverlening beleven moeilijke tijden, luidt het bij Graydon. Binnen de bouwsector nam het aantal faillissementen (1.062 bouwgerelateerde bedrijven) in het eerste halfjaar 2013 met 16,26 procent toe in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. Door de aanhoudende vloed van faillissementen kwamen in het eerste halfjaar 13.806 banen op de tocht te staan. Beterschap is volgens Graydon niet meteen in zicht. Enkel als het bbp met 2 procent toeneemt, zou het faillissementenniveau kunnen worden 'getemperd'. Rekening houdend met de prognoses van de Nationale Bank van België - lichte groei - is dat niet het geval. (BO)