1. Schep duidelijk in de besluitvorming. Zorg ervoor dat iedereen weet wie bevoegd is voor de kritieke beslissingen en wie andere sleutelrollen speelt. In veel gevallen is een duidelijke benoeming van de beslissingsrollen al voldoende om bottlenecks te elimineren.
Helpt dit niet? Ga naar stap 2.

2. Verbeter de informatiestroom. Maak vooraf duidelijk welke informatie nodig is om beslissingen te nemen. Beoordeel wanneer kritieke informatie vereist is om de besluitvorming en de uitvoering te ondersteunen, en welke vorm de gegevens moeten hebben om zo snel mogelijk verwerkt te worden.
Nog steeds geen succes? Ga naar stap 3.

3. Versterk het besluitvormingsproces. Laat iedereen weten hoe kritieke beslissingen worden genomen. Leg de criteria vast waarmee verschillende mogelijkheden tegen elkaar worden afgewogen. Zorg voor een mechanisme waardoor de gekozen optie ook tot uitvoer wordt gebracht.
Als deze drie stappen nog niet hebben geholpen, is het tijd voor fase 4.

4. De juiste mens op de juiste plaats. Zet de beste mensen in een functie die essentieel is in de besluitvorming.


Bron: Hbr.org

1. Schep duidelijk in de besluitvorming. Zorg ervoor dat iedereen weet wie bevoegd is voor de kritieke beslissingen en wie andere sleutelrollen speelt. In veel gevallen is een duidelijke benoeming van de beslissingsrollen al voldoende om bottlenecks te elimineren. Helpt dit niet? Ga naar stap 2. 2. Verbeter de informatiestroom. Maak vooraf duidelijk welke informatie nodig is om beslissingen te nemen. Beoordeel wanneer kritieke informatie vereist is om de besluitvorming en de uitvoering te ondersteunen, en welke vorm de gegevens moeten hebben om zo snel mogelijk verwerkt te worden. Nog steeds geen succes? Ga naar stap 3. 3. Versterk het besluitvormingsproces. Laat iedereen weten hoe kritieke beslissingen worden genomen. Leg de criteria vast waarmee verschillende mogelijkheden tegen elkaar worden afgewogen. Zorg voor een mechanisme waardoor de gekozen optie ook tot uitvoer wordt gebracht. Als deze drie stappen nog niet hebben geholpen, is het tijd voor fase 4. 4. De juiste mens op de juiste plaats. Zet de beste mensen in een functie die essentieel is in de besluitvorming. Bron: Hbr.org