Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) valt de grote middengroep van de bedrijven 'uit de boot' bij de afgesproken begrotings- en relancemaatregelen. Het VBO rekent op 'meer ambitie en visie' in het komende interfederaal competitiviteitspact. Dat kan via een aanpassing van de wet '96 (over de concurrentiekracht) of via een lineaire lastenverlaging, suggereert het VBO.

Voka

Het Voka noemt de relancemaatregelen van de regering een 'minirelance' die nooit een prijs (Nobelprijs, nvdr) in de wacht zal slepen. Op die manier verwijst Voka woensdag de relancemaatregelen van de federale regering naar de prullenmand. "De enige gelijkenis met de Belgische Nobelprijswinnaar is dat dit ook maar over een heel klein deeltje gaat. Onze loonkostenhandicap wordt door dit plan maar met 0,7 procent gereduceerd", aldus Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie. De 150 miljoen euro die wordt beloofd zijn voor het Voka onvoldoende om de loonkostenhandicap in te halen, dixit Libeer. Ook het overheidsbeslag moet - tegen 2016 - dalen van 54 naar 50 procent, luidt het.

Unizo

Voor Unizo gaat het relanceplan van de federale regering evenmin ver genoeg. "De besprekingen omtrent het competitiviteitspact hebben een muis gebaard", stelt Karel Van Eetvelt, de gedelegeerd bestuurder van de ondernemersorganisatie. De 'relance'som van 150 miljoen euro is volgens Van Eetvelt 'niets vergeleken met de uitdagingen van de zaakvoerders van de kmo's'. "Deze lijst aan maatregelen zal hun handicap waarmee ze geconfronteerd worden tegenover andere ondernemers in de wereld helemaal niet wegwerken." Ook bij Unizo wordt betreurd dat er nog geen akkoord is over de hervorming van de wet van 1996 over de concurrentiekracht. Unizo juicht wel de maatregelen toe die gericht zijn op kleine bedrijven, maar 'de eenmanszaken zonder vennootschap worden opnieuw over het hoofd gezien, want zij genieten geen verhoging van de investeringsaftrek'. (Belga/BO)

Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) valt de grote middengroep van de bedrijven 'uit de boot' bij de afgesproken begrotings- en relancemaatregelen. Het VBO rekent op 'meer ambitie en visie' in het komende interfederaal competitiviteitspact. Dat kan via een aanpassing van de wet '96 (over de concurrentiekracht) of via een lineaire lastenverlaging, suggereert het VBO. VokaHet Voka noemt de relancemaatregelen van de regering een 'minirelance' die nooit een prijs (Nobelprijs, nvdr) in de wacht zal slepen. Op die manier verwijst Voka woensdag de relancemaatregelen van de federale regering naar de prullenmand. "De enige gelijkenis met de Belgische Nobelprijswinnaar is dat dit ook maar over een heel klein deeltje gaat. Onze loonkostenhandicap wordt door dit plan maar met 0,7 procent gereduceerd", aldus Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie. De 150 miljoen euro die wordt beloofd zijn voor het Voka onvoldoende om de loonkostenhandicap in te halen, dixit Libeer. Ook het overheidsbeslag moet - tegen 2016 - dalen van 54 naar 50 procent, luidt het. UnizoVoor Unizo gaat het relanceplan van de federale regering evenmin ver genoeg. "De besprekingen omtrent het competitiviteitspact hebben een muis gebaard", stelt Karel Van Eetvelt, de gedelegeerd bestuurder van de ondernemersorganisatie. De 'relance'som van 150 miljoen euro is volgens Van Eetvelt 'niets vergeleken met de uitdagingen van de zaakvoerders van de kmo's'. "Deze lijst aan maatregelen zal hun handicap waarmee ze geconfronteerd worden tegenover andere ondernemers in de wereld helemaal niet wegwerken." Ook bij Unizo wordt betreurd dat er nog geen akkoord is over de hervorming van de wet van 1996 over de concurrentiekracht. Unizo juicht wel de maatregelen toe die gericht zijn op kleine bedrijven, maar 'de eenmanszaken zonder vennootschap worden opnieuw over het hoofd gezien, want zij genieten geen verhoging van de investeringsaftrek'. (Belga/BO)