De groei blijkt volgens Febelfin wel duidelijk af te vlakken. Zo waren er in het derde trimester van dit jaar 0,3 procent minder kredietaanvragen door ondernemers dan tijdens hetzelfde trimester vorig jaar. Ook het bedrag dat ze opvroegen zit in dalende lijn, met 3 procent. Vooral de lage rente houdt de kredietvraag op peil.

Volgens gegevens van de Nationale Bank daalde in oktober 2019 de gewogen gemiddelde rente op nieuwe bedrijfskredieten tot een nieuw laagtepunt van 1,42 procent. Febelfin merkt op dat de behoefte aan financiering voor vaste investeringen lijkt te dalen en dat dit de groei van de kredietvraag tempert. Door de gedaalde vraag kenden de banken ook minder nieuwe kredieten toe: -0,8 procent in het derde trimester van 2019 tegenover hetzelfde trimester van vorig jaar. De toegekende bedragen stegen wel met 5,9 procent.

Opvallend: de weigeringsgraad ligt op een historisch laag niveau. Ondernemingen vinden dus nog steeds vlot bankfinanciering voor hun projecten.

De groei blijkt volgens Febelfin wel duidelijk af te vlakken. Zo waren er in het derde trimester van dit jaar 0,3 procent minder kredietaanvragen door ondernemers dan tijdens hetzelfde trimester vorig jaar. Ook het bedrag dat ze opvroegen zit in dalende lijn, met 3 procent. Vooral de lage rente houdt de kredietvraag op peil. Volgens gegevens van de Nationale Bank daalde in oktober 2019 de gewogen gemiddelde rente op nieuwe bedrijfskredieten tot een nieuw laagtepunt van 1,42 procent. Febelfin merkt op dat de behoefte aan financiering voor vaste investeringen lijkt te dalen en dat dit de groei van de kredietvraag tempert. Door de gedaalde vraag kenden de banken ook minder nieuwe kredieten toe: -0,8 procent in het derde trimester van 2019 tegenover hetzelfde trimester van vorig jaar. De toegekende bedragen stegen wel met 5,9 procent. Opvallend: de weigeringsgraad ligt op een historisch laag niveau. Ondernemingen vinden dus nog steeds vlot bankfinanciering voor hun projecten.