In Nederland werden in 2013 172.000 bedrijven opgericht. Daar staat een recordaantal van ruim 129.000 bedrijven tegenover dat ermee ophield. In amper 8 procent van de gevallen ging het om een faillissement.

Vorig jaar waren er vooral veel organisatieadviesbureaus die het voor gezien hielden bij onze noorderburen. Van alle opheffingen zijn zeven op de tien een eenmanszaak.

Opmerkelijk is dat het aantal webwinkels dat er mee stopte op het hoogste peil ligt sinds de meting in 2007. Het aantal webwinkels in huis- en tuinartikelen dat stopte, is zelfs hoger dan het aantal starters op dat gebied. Volgens het CBS is die terugval te wijten aan de slechte situatie op de woningmarkt.

Hoewel een recordaantal bedrijven het bijltje er bij neerlegt, komen er in Nederland nog steeds meer bedrijven bij dan dat er sneuvelen. De balans oogt dus positief.

Per saldo nam het totaal aantal bedrijven ten opzichte van het voorgaande jaar met 3 procent toe tot ruim 1,4 miljoen. 1 miljoen van de bedrijven in Nederland is in handen van zelfstandigen, zoals boeren, winkeliers enz.

De meeste starters vind je in de zakelijke dienstverlening. De starters in die sector zijn voornamelijk organisatieadviesbureaus, met bijna 14.000 in 2013. Dat is omgerekend 8 procent van het totaal aantal starters.

Nederland telt in totaal 62.000 bedrijven met tien of meer werknemers. (ANP/BO)

In Nederland werden in 2013 172.000 bedrijven opgericht. Daar staat een recordaantal van ruim 129.000 bedrijven tegenover dat ermee ophield. In amper 8 procent van de gevallen ging het om een faillissement.Vorig jaar waren er vooral veel organisatieadviesbureaus die het voor gezien hielden bij onze noorderburen. Van alle opheffingen zijn zeven op de tien een eenmanszaak. Opmerkelijk is dat het aantal webwinkels dat er mee stopte op het hoogste peil ligt sinds de meting in 2007. Het aantal webwinkels in huis- en tuinartikelen dat stopte, is zelfs hoger dan het aantal starters op dat gebied. Volgens het CBS is die terugval te wijten aan de slechte situatie op de woningmarkt. Hoewel een recordaantal bedrijven het bijltje er bij neerlegt, komen er in Nederland nog steeds meer bedrijven bij dan dat er sneuvelen. De balans oogt dus positief.Per saldo nam het totaal aantal bedrijven ten opzichte van het voorgaande jaar met 3 procent toe tot ruim 1,4 miljoen. 1 miljoen van de bedrijven in Nederland is in handen van zelfstandigen, zoals boeren, winkeliers enz. De meeste starters vind je in de zakelijke dienstverlening. De starters in die sector zijn voornamelijk organisatieadviesbureaus, met bijna 14.000 in 2013. Dat is omgerekend 8 procent van het totaal aantal starters. Nederland telt in totaal 62.000 bedrijven met tien of meer werknemers. (ANP/BO)