De Belgische winkels van de bakkerijketen Le Pain Quotidien bieden binnenkort producten met quinoa uit eigen land aan. Dat het voedzame en glutenvrije gewas uit de Andes _ ooit een van de steunpilaren van het Inca-rijk _ nu ook in België wordt verbouwd, is te danken aan Isabelle Coupienne, Eddy Montignies en François Gilbert De Cauwer. De drie agronomen richtten in september Land, Farm & Men op, een bvba die is gevestigd in het Naamse Havelange. Ze helpen bioboeren quinoa te verbouwen en hun oogst te commercialiseren.

De vraag naar quinoa kreeg een duw, toen de Verenigde Naties het jaar 2013 uitriepen tot het internationale jaar van de quinoa. Met Le Pain Quotidien haalde Land, Farm & Men een gerenommeerde klant binnen, maar de starter verkoopt de gedroogde quinoa ook onder de merknaam Graines de Curieux in natuurvoedingswinkels, in zakjes van een halve, 5 en 25 kilogram. "De eerste oogst komt van drie producenten in Wallonië, maar we hebben voor volgend seizoen ook een landbouwer en een distributeur in Vlaanderen gevonden," zegt Isabelle Coupienne.

Er is vraag genoeg. Zo was Bio-Planet, de biosupermarktketen van de Colruyt Group, geïnteresseerd, maar de productie was nog te laag aan zo'n grote afnemer te kunnen leveren. "We zullen de productie verhogen van 20 ton netto naar 65 à 70 ton volgend seizoen, maar ik schat dat er nu al genoeg vraag is voor 100 ton. We hechten er veel belang aan dat de landbouwer de juiste prijs krijgt voor zijn product. Zowel de winkels als de landbouwer als de klant moet zich erin kunnen vinden." Naast quinoa wil de starter later nog andere, vergeten gewassen commercialiseren.

De Belgische winkels van de bakkerijketen Le Pain Quotidien bieden binnenkort producten met quinoa uit eigen land aan. Dat het voedzame en glutenvrije gewas uit de Andes _ ooit een van de steunpilaren van het Inca-rijk _ nu ook in België wordt verbouwd, is te danken aan Isabelle Coupienne, Eddy Montignies en François Gilbert De Cauwer. De drie agronomen richtten in september Land, Farm & Men op, een bvba die is gevestigd in het Naamse Havelange. Ze helpen bioboeren quinoa te verbouwen en hun oogst te commercialiseren. De vraag naar quinoa kreeg een duw, toen de Verenigde Naties het jaar 2013 uitriepen tot het internationale jaar van de quinoa. Met Le Pain Quotidien haalde Land, Farm & Men een gerenommeerde klant binnen, maar de starter verkoopt de gedroogde quinoa ook onder de merknaam Graines de Curieux in natuurvoedingswinkels, in zakjes van een halve, 5 en 25 kilogram. "De eerste oogst komt van drie producenten in Wallonië, maar we hebben voor volgend seizoen ook een landbouwer en een distributeur in Vlaanderen gevonden," zegt Isabelle Coupienne. Er is vraag genoeg. Zo was Bio-Planet, de biosupermarktketen van de Colruyt Group, geïnteresseerd, maar de productie was nog te laag aan zo'n grote afnemer te kunnen leveren. "We zullen de productie verhogen van 20 ton netto naar 65 à 70 ton volgend seizoen, maar ik schat dat er nu al genoeg vraag is voor 100 ton. We hechten er veel belang aan dat de landbouwer de juiste prijs krijgt voor zijn product. Zowel de winkels als de landbouwer als de klant moet zich erin kunnen vinden." Naast quinoa wil de starter later nog andere, vergeten gewassen commercialiseren.