Patrick De Saedeleir (CEO DS Textile): ‘Met emoties kom je verder’

Patrick De Saedeleir © W. Kempenaers

Textielondernemer Patrick De Saedeleir vindt dat emoties worden onderschat. De topman van DS Textile houdt van danstheater, tuinieren, een partijtje tennis en wandelen met zijn bordercollie Boris.

Wat was uw beste beslissing?

“Ik denk aan onze eerste buitenlandse overname, een Frans tapijtbedrijf, in 2004. Dat was het begin van onze internationale expansie, al moet je daar heel kritisch in zijn. Wat vandaag uw beste beslissing lijkt, kan morgen uw grootste flater zijn. Ook toeval speelt een belangrijke rol.”

Wat wordt onderschat?

“Emoties worden onderschat en het rationele wordt overschat. Ik liep school bij de jezuïeten waar ons is ingeprent dat de rede de oplossing is voor alles. Ik merk in de realiteit dat dat toch niet altijd zo is. Het grote gelijk kan leiden tot conflicten en staat soms de oplossing in de weg. Ik moet toegeven dat je met wat meer emotie in het leven veel verder komt.”

Waar droomt u van?

“Van weinig. Ik doe de dingen die ik graag doe en ik heb er voldoende tijd voor. Zowel voor mijn, werk, mijn familie als mijn hobby’s.”

Wat is het beste boek dat u las?

Een heel leven van de Oostenrijkse auteur Robert Seethaler. Het is een dun boekje, maar het is zo helder geschreven. Het vertelt het levensverhaal van een man in een Alpendorp, een eeuw geleden. Er ontstaat commotie in het bergdorp omdat er een spoorweg wordt aangelegd. Ik was onder de indruk van dat boek.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik ben een moestuinier. Ik kweek fruit, groenten en kippen, ik vind dat fantastisch. In de winter speel ik tennis. Op een bepaalde leeftijd wordt sporten een oefening in nederigheid. Ik zou ook kunnen golfen, maar ik vind dat geen sport.”

Wat was uw beste cultuurervaring?

“Danstheater, de opvoering van Café Müller van de Duitse choreografe Pina Bausch. Met muziek van Henry Purcell. Dat was prachtig, je moet het gezien hebben.”

Uw beste investering?

“Onze hond Boris, een heel actieve bordercollie. Met dat beest gaan wandelen is een plezier. We struinen er het Lebbeekse platteland mee af. Vlaanderen is het lelijkste land ter wereld als je er met de wagen doorrijdt. Maar als je gaat wandelen tussen de velden, dan zie je ook mooie dingen.”

Patrick De Saedeleir (56) is de CEO van de familiale textielgroep DS Textile Platform.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content