De ondernemers hebben weer meer vertrouwen in de toekomst dan zes maanden geleden. Zo verwacht 41 procent de komende maanden meer te produceren. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van de herfst van vorig jaar. Een even groot aantal ondernemers ziet zijn orderboekje aantrekken. Dat is een stijging van 7 procent.

Opvallend is ook de toename van de exportcertificaten met 11 procent. Die reikt VOKA uit aan bedrijven die buiten de eurozone exporteren. VOKA-hoofdeconoom Stijn Decock kijkt voor een verklaring in de eerste plaats naar de goedkope euro. "Die is niet alleen gedaald tegenover de dollar, maar ook tegenover de Britse pond en de Chinese Yuan. Ook de lage olie- en grondstofprijzen en de lage rentes zijn positief voor de bedrijven. De financieringskosten dalen en de toegang tot krediet wordt gemakkelijker. Ten slotte speelt ook de algemene conjunctuuropleving in Europa een rol."

Toch waarschuwt VOKA voor overdreven optimisme. Ook in de lente van vorig jaar waren ondernemers positief gestemd, maar de Ruslandcrisis smoorde dat optimisme in de kiem.

Dat het aantal ondernemers dat investeringen of aanwervingen plant op hetzelfde niveau blijft als zes maanden geleden, bewijst dat het herstel nog pril is. "De meest onzekere factor is Griekenland", weet Decock. "Als dat land niet ontploft, kan het herstel zich definitief doorzetten. Al zorgen ook de tegenstrijdige berichten over het economisch herstel in de Verenigde Staten voor onzekerheid." (Paul Cobbaert/De Zondag)

De ondernemers hebben weer meer vertrouwen in de toekomst dan zes maanden geleden. Zo verwacht 41 procent de komende maanden meer te produceren. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van de herfst van vorig jaar. Een even groot aantal ondernemers ziet zijn orderboekje aantrekken. Dat is een stijging van 7 procent. Opvallend is ook de toename van de exportcertificaten met 11 procent. Die reikt VOKA uit aan bedrijven die buiten de eurozone exporteren. VOKA-hoofdeconoom Stijn Decock kijkt voor een verklaring in de eerste plaats naar de goedkope euro. "Die is niet alleen gedaald tegenover de dollar, maar ook tegenover de Britse pond en de Chinese Yuan. Ook de lage olie- en grondstofprijzen en de lage rentes zijn positief voor de bedrijven. De financieringskosten dalen en de toegang tot krediet wordt gemakkelijker. Ten slotte speelt ook de algemene conjunctuuropleving in Europa een rol."Toch waarschuwt VOKA voor overdreven optimisme. Ook in de lente van vorig jaar waren ondernemers positief gestemd, maar de Ruslandcrisis smoorde dat optimisme in de kiem. Dat het aantal ondernemers dat investeringen of aanwervingen plant op hetzelfde niveau blijft als zes maanden geleden, bewijst dat het herstel nog pril is. "De meest onzekere factor is Griekenland", weet Decock. "Als dat land niet ontploft, kan het herstel zich definitief doorzetten. Al zorgen ook de tegenstrijdige berichten over het economisch herstel in de Verenigde Staten voor onzekerheid." (Paul Cobbaert/De Zondag)