‘Nu is hét moment om een bedrijf op te starten’

© istock
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Dat zegt Guy Pieters, een van de grootste kunsthandelaars in België, in Z-Talk Goossens. Guy Pieters heeft twee galerieën in Knokke, waar hij gevestigde hedendaagse kunst aan de man brengt, van Jan Fabre en Wim Delvoye tot Niki de Saint Phalle en Pierre Alechinsky.

Guy Pieters begon met het verkopen van schilderijen in de drogisterij van zijn ouders, in Sint-Martens-Latem. Zijn eerste kunstgalerij opende hij begin jaren ’80, in de nadagen van de oliecrisis.

Hij begon kunstenaars die op hun retour waren, zoals de Franse Arman, in België te verkopen en maakte ze weer succesvol. Als de markt in een dip zit, dan is dat het moment om toe te slaan, vindt Guy Pieters. “Iedereen spreekt van een crisis. Dus volgens mij is dit hét moment om een bedrijf op starten. Je moet dan hard werken, een klare kijk hebben en een beetje geluk hebben. Als de markt daarna herleeft, geeft dat vleugels aan je bedrijf.”

In Z-Talk Goossens praat Guy Pieters ook over de concurrentie met de grote veilinghuizen Sotheby’s en Christie’s, de prijszetting van kunstenaars als Jan Fabre, de waarde van de Belgische kunstscène en over hoe hij wekenlang leefde met de doodsbedreiging uit het maffiamilieu.

Z-Talk Goossens kunt u bekijken op zaterdag vanaf 11 uur, of nu al hieronder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content