NSZ: ‘Ramadan heeft negatieve gevolgen op de werkvloer’

Christine Mattheeuws van het NSZ © belga

De ramadan, de jaarlijkse vastenperiode voor moslims, heeft op de werkvloer negatieve gevolgen. Dat leidt zelfstandigenorganisatie NSZ af uit een peiling bij 462 bedrijven.

Uit de peiling van NSZ blijkt dat 70 procent van de bevraagde bedrijfsleiders – allen met één of meer werknemers die deelnemen aan de ramadan – zegt een verminderde fitheid en alertheid vast te stellen bij medewerkers die vasten. ‘We raden aan hierover afspraken te maken met het personeel’, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. In België is de ramadan maandag begonnen.

Vooral bij bedrijven waar werknemers fysieke arbeid verrichten, merken de door de zelfstandigenorganisatie bevraagde werkgevers op dat hun medewerkers minder fit zijn. Mattheeuws wijst erop dat er verschillende manieren zijn om de ramadan draaglijker te maken voor vastende medewerkers, maar ook voor de andere werknemers die niet deelnemen aan de ramadan.

Overleg vooraf is aangewezen, en 61 procent doet dat ook, zo blijkt. Een andere mogelijkheid is dat wie meedoet aan de ramadan de lunchpauze mag overslaan en doorwerken, waardoor ze vroeger naar huis kunnen. Dat gebeurt bij 18 procent van de ondernemingen. Maar het NSZ wijst erop dat dit een verkeerd signaal kan zijn naar andere werknemers. 6 procent van de bevraagde werkgevers staat toe dat moslims die de ramadan volgen die maand minder uren moeten werken, maar dat ze die uren in de maand(en) erop inhalen.

Aangepast werk is bij goed de helft van de bevraagde bedrijven echter niet mogelijk, en 42 procent wil dat niet. ‘Dat is te begrijpen’, zegt Mattheeuws. ‘De ramadan volgen is een eigen keuze en bijzondere maatregelen treffen voor deze medewerkers kan voor frustratie en jaloezie op de werkvloer zorgen. De werkgevers willen niet aan favoritisme doen en in een slecht daglicht komen bij andere werknemers’, verduidelijkt ze.

Partner Content