Terwijl het aantal zelfstandigen in bijberoep met zes procent toenam, steeg het aantal zelfstandigen in hoofdberoep slechts met één procent in diezelfde periode.

Het NSZ vreest echter dat 2017 het laatste jaar was dat het aantal zelfstandigen in bijberoep toenam.

Als het nieuwe statuut 'onbelast bijverdienen' van start zou gaan, zou bijna één op de drie van de 'bijberoepers' overschakelen op dat nieuwe statuut. "Een zware aderlating" voor de sociale bescherming van de zelfstandigen, aldus het NSZ.

De zelfstandigenorganisatie vraagt een grondige bijsturing van de maatregel zoals die nu op tafel ligt. Enerzijds stelt de ondernemersorganisatie voor om elke werknemer bij de werkgever zelf onbelaste overuren te laten presteren.

"Anderzijds moeten ook zelfstandigen uit die betrokken sectoren de kans krijgen om elke maand 500 euro te verdienen zonder hierop belast te worden", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Terwijl het aantal zelfstandigen in bijberoep met zes procent toenam, steeg het aantal zelfstandigen in hoofdberoep slechts met één procent in diezelfde periode. Het NSZ vreest echter dat 2017 het laatste jaar was dat het aantal zelfstandigen in bijberoep toenam. Als het nieuwe statuut 'onbelast bijverdienen' van start zou gaan, zou bijna één op de drie van de 'bijberoepers' overschakelen op dat nieuwe statuut. "Een zware aderlating" voor de sociale bescherming van de zelfstandigen, aldus het NSZ. De zelfstandigenorganisatie vraagt een grondige bijsturing van de maatregel zoals die nu op tafel ligt. Enerzijds stelt de ondernemersorganisatie voor om elke werknemer bij de werkgever zelf onbelaste overuren te laten presteren. "Anderzijds moeten ook zelfstandigen uit die betrokken sectoren de kans krijgen om elke maand 500 euro te verdienen zonder hierop belast te worden", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.