Hoe wordt picklessaus gemaakt?

Hoe wordt picklessaus gemaakt?

Bister produceert zowel merkproducten als distributiemerken. Het leeuwendeel van de verkoop is afkomstig van L'Imperiale, Piccalilli Bister, Piccalilli L'Etoile en L'Etoile-augurken.

Bister Piccalilli is een mengeling van augurken, bloemkool en uien, gekookt in azijn en kruiden (bv. kerrie en kurkuma). De uien komen uit Nederland, de bloemkool uit Spanje en de augurken uit India.

De bloemkool en de augurken worden versneden en naar een groot fornuis met een capaciteit van 1,3 ton gebracht. Daar worden ze vermengd met kruiden, bindmiddel en azijn.

Om drie uur 's ochtends wordt het mengsel in een oliebad automatisch aan de kook gebracht. Midden in de nacht staat het goedje vier tot vijf uur te pruttelen, wat de energiekosten enigszins drukt.

Zodra ze is afgekoeld, is de piccalillysaus klaar om te worden verpakt. De granaatvormige glazen bokaal dateert van na WO I. Elk jaar vult Bister zowat een miljoen bokalen met sauzen en mosterd.

De bokalen worden automatisch gevuld in een tempo van veertig potten per minuut. Het proces wordt niet sneller uitgevoerd, omdat het personeel een hoger tempo niet zou kunnen volgen.

Er komen twee arbeidsters aan te pas om de potten manueel af te sluiten. De ene zet er het kenmerkende rode plastic deksel op, de tweede zorgt dat ze goed in de etiketteermachine terechtkomen.

De etiketten worden automatisch op de voorbijkomende potten geplakt. Het paard op het etiket van de Bister-saus verwijst naar het merk Piccalilli Horse, dat het bedrijf in de jaren zestig lanceerde.

De Belgen zijn, samen met de Britten, de grootste gebruikers van dit product van Engelse oorsprong. De piccalillysaus die Bister produceert, is vrijwel uitsluitend voor de Belgische markt bestemd.

Het bedrijf wordt geleid door Fabienne Bister, kleindochter van de oprichter. Het heeft in België veertien medewerkers en behaalt een omzet van bijna 3 miljoen euro.