Liquidatiebonus doet zelfstandigen twijfelen aan vennootschap

© Thinkstock

Honderden beoefenaars van een vrij beroep en managers overwegen hun vennootschap op te doeken en hun activiteiten voort te zetten in een eenmanszaak.

Honderden beoefenaars van een vrij beroep en managers overwegen hun vennootschap op te doeken en hun activiteiten voort te zetten in een eenmanszaak. Dat blijkt uit een rondvraag bij adviseurs die dagelijks de pols voelen van bestuurders en vrijberoepbeoefenaars zoals artsen en advocaten. Dat schrijft De Tijd.

De aanleiding is de verhoging van de roerende voorheffing op de liquidatiebonus, de spaarpot die vooral oudere ondernemers in hun vennootschap hebben opgebouwd. De roerende voorheffing op de liquidatiebonus bedraagt nu nog 10 procent. Die wordt vanaf oktober 2014 opgetrokken naar 25 procent.

“Voor 55-plussers, die ondertussen een mooi vermogen in hun persoonlijke vennootschap hebben opgebouwd, is die verhoging de druppel die de emmer doet overlopen”, zegt Philippe Verhoeven, partner bij Ernst & Young. “Je kan zonder overdrijven zeggen dat dit hét topic van het moment is”, zegt zijn collega.

Vrijberoepbeoefenaars en managers betwijfelen of een vennootschap nog zin heeft nu de regering-Di Rupo het opzetten van die vehikels door opeenvolgende maatregelen fiscaal minder aantrekkelijk maakte. De ondernemers zien er dus steeds minder graten in om de inkomsten uit hun activiteiten aan te geven in de personenbelasting in plaats van in de vennootschaps- belasting.

Vervroegd met pensioen

Bij de kleine zelfstandigen moet de impact van de jongste belastingverhoging nog doordringen. Het is mogelijk dat duizenden zelfstandigen vervroegd met pensioen gaan. De commotie is slecht nieuws voor de consultancykantoren. Op vennootschappen rusten meer fiscale verplichtingen dan op eenmanszaken. Als er vennootschappen verdwijnen, betekent dat minder werk voor boekhouders en accountants. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content