Hoe moet ik een multicultureel team leiden?

Door de toenemende internationalisering van de samenleving komen multiculturele teams steeds vaker voor. Die kunnen erg succesvol zijn omdat ze nieuwe markten en netwerken kunnen aanboren. Maar de samenwerking verloopt niet altijd soepel. Daar kunt u iets aan doen.

Zoek de overeenkomsten. Laat de teamleden zich niet blindstaren op de verschillen. Leg vanaf het begin de nadruk op de inhoudelijke overeenkomsten. Het teamdoel is de bindende factor.

Manage het verschil. Dat opvattingen en gedragingen verschillen, is op zich geen probleem. U moet wel zorgen voor voldoende overleg om verschillen in goede banen te leiden. Vraag door naar wat iemand bedoelt en leg uit wat daarvan wel of niet klopt. Let op objectiviteit, transparantie en respect.

Focus op individuen. De samenwerking zal tussen sommige mensen stroever zijn dan tussen anderen omdat bepaalde karakters elkaar nu eenmaal niet liggen. Houd rekening met de individuele personen, niet met de achtergrond op groep waar hij deel van uitmaakt. Stel vooral de inhoud van het werk centraal.

Geen speciale behandeling. Houd de mentale voorkeuren in de gaten, maar maak geen apart beleid voor bepaalde groepen, want dat zorgt voor het ontstaan van subgroepen. Streef naar gelijkwaardigheid.

Bron: Asja Kalijan e.a., ’75 checklisten voor de nieuwe manager’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content