"Ik was winkelmakelaar en Flor was een van mijn klanten van het eerste uur", vertelt Van Dyck, die nu de vastgoedinvesteerder Redevco Belgium leidt. "Flor vond dat je heel voorzichtig moest zijn in het aangaan van een bankfinanciering, want "ze verkopen je een paraplu in de zomer en als het in de winter regent vragen ze hem terug". In mijn privéleven heb ik dat advies altijd gehuldigd. Ik ben wel een financiering aangegaan voor de aankoop van ons eerste huis, maar voor een beperkt deel van de waarde van het pand. En in tien jaar hebben wij die lening netjes terugbetaald. Daarna heb ik nooit meer geld geleend. Ik vind het soms absurd waarvoor er allemaal geld geleend wordt: een fiets, een tv, een citytrip... Als je die hebbedingetjes niet cash kunt betalen, dan laat je ze beter liggen. Hopelijk hebben ook de banken na 2008 lessen getrokken."

Voor professionele doeleinden zijn financieringen volgens Van Dyck wel te verantwoorden. "Zeker in de vastgoedwereld", zegt hij. "Maar ook daar zijn er excessen geweest. Een loan-to-value boven 100 procent, bijvoorbeeld. Twee derde van de reëel geschatte waarde zou al meer dan voldoende moeten zijn. Hopelijk maken we met z'n allen niet opnieuw dezelfde fouten als voor de financiële crisis. Maar ik vrees er eerlijk gezegd voor. Het geheugen van de mens is kort."

Flor Van Alsenoy, inmiddels 99 jaar, is nog altijd actief in het vastgoed. "Hij gaat nog naar elk pand kijken dat hem aangeboden wordt", weet Eric Van Dyck. "En als het moet, kruipt hij zelf nog op het dak. Een echt voorbeeld!"

Laurenz Verledens

"Ik was winkelmakelaar en Flor was een van mijn klanten van het eerste uur", vertelt Van Dyck, die nu de vastgoedinvesteerder Redevco Belgium leidt. "Flor vond dat je heel voorzichtig moest zijn in het aangaan van een bankfinanciering, want "ze verkopen je een paraplu in de zomer en als het in de winter regent vragen ze hem terug". In mijn privéleven heb ik dat advies altijd gehuldigd. Ik ben wel een financiering aangegaan voor de aankoop van ons eerste huis, maar voor een beperkt deel van de waarde van het pand. En in tien jaar hebben wij die lening netjes terugbetaald. Daarna heb ik nooit meer geld geleend. Ik vind het soms absurd waarvoor er allemaal geld geleend wordt: een fiets, een tv, een citytrip... Als je die hebbedingetjes niet cash kunt betalen, dan laat je ze beter liggen. Hopelijk hebben ook de banken na 2008 lessen getrokken."Voor professionele doeleinden zijn financieringen volgens Van Dyck wel te verantwoorden. "Zeker in de vastgoedwereld", zegt hij. "Maar ook daar zijn er excessen geweest. Een loan-to-value boven 100 procent, bijvoorbeeld. Twee derde van de reëel geschatte waarde zou al meer dan voldoende moeten zijn. Hopelijk maken we met z'n allen niet opnieuw dezelfde fouten als voor de financiële crisis. Maar ik vrees er eerlijk gezegd voor. Het geheugen van de mens is kort." Flor Van Alsenoy, inmiddels 99 jaar, is nog altijd actief in het vastgoed. "Hij gaat nog naar elk pand kijken dat hem aangeboden wordt", weet Eric Van Dyck. "En als het moet, kruipt hij zelf nog op het dak. Een echt voorbeeld!"Laurenz Verledens