"Ernest Dumolin was een duizendpoot, actief op vele terreinen. Het is een merkwaardig verhaal: mijn overgrootvader ruilde zijn ambt als schooldirecteur voor een loopbaan in een textielbedrijf en daar begon ook mijn grootvader. Wat later startte hij samen met anderen zijn eerste bedrijf, een zeer moderne pannenfabriek in Aalbeke. Daarnaast investeerde hij onder meer in een meubelfabriek, een bank, een fietsenproducent, een drukkerij en een textielbedrijf. Daarbovenop was hij gemeenteraadslid en een zeer sociaal geëngageerd persoon. In die tijd, begin twintigste eeuw, kwam de combinatie ondernemer-politicus vaker voor. Een vorm van idealisme was het, gecombineerd met hard werken, zeven dagen op zeven."

Gezien zijn drukke agenda zagen ik mijn grootvader niet vaak. Maar als hij er was, luisterde ik geboeid naar zijn verhaal en visie. Vooral dat ene advies is me altijd bijgebleven: er zijn twee types van ondernemers, zij die leven van hun bedrijf en zij die leven voor hun bedrijf. Alleen de tweede groep blijft bestaan.

In het ondernemersleven geldt dat nog altijd: eerst moet je investeren in je bedrijf, later pluk je daar de vruchten van. Net als mijn grootvader heb ik het voor ondernemers die niet te snel willen oogsten en zich engageren op lange termijn. En daar bestaan gelukkig vele mooie voorbeelden van.

Karel Cambien

"Ernest Dumolin was een duizendpoot, actief op vele terreinen. Het is een merkwaardig verhaal: mijn overgrootvader ruilde zijn ambt als schooldirecteur voor een loopbaan in een textielbedrijf en daar begon ook mijn grootvader. Wat later startte hij samen met anderen zijn eerste bedrijf, een zeer moderne pannenfabriek in Aalbeke. Daarnaast investeerde hij onder meer in een meubelfabriek, een bank, een fietsenproducent, een drukkerij en een textielbedrijf. Daarbovenop was hij gemeenteraadslid en een zeer sociaal geëngageerd persoon. In die tijd, begin twintigste eeuw, kwam de combinatie ondernemer-politicus vaker voor. Een vorm van idealisme was het, gecombineerd met hard werken, zeven dagen op zeven."Gezien zijn drukke agenda zagen ik mijn grootvader niet vaak. Maar als hij er was, luisterde ik geboeid naar zijn verhaal en visie. Vooral dat ene advies is me altijd bijgebleven: er zijn twee types van ondernemers, zij die leven van hun bedrijf en zij die leven voor hun bedrijf. Alleen de tweede groep blijft bestaan.In het ondernemersleven geldt dat nog altijd: eerst moet je investeren in je bedrijf, later pluk je daar de vruchten van. Net als mijn grootvader heb ik het voor ondernemers die niet te snel willen oogsten en zich engageren op lange termijn. En daar bestaan gelukkig vele mooie voorbeelden van.Karel Cambien