Als reden voor de intentie tot sluiting wijst de directie naar de stijgende druk op de tabaksmarkt en de Europese richtlijnen inzake tabak. Dat zou de fabriek in Wervik niet langer rendabel maken.

Er is sprake van een sluiting in 2018.

Gryson werd nog maar in 2012 overgenomen door Japan Tobacco. Bij de overname luidde het dat de fabriek ging uitbreiden. In 2012 werd een overnameprijs van 475 miljoen euro gemeld.

De productie van roltabak - omgerekend 5.000 ton roltabak, goed voor 5 miljard sigaretten - wordt overgeheveld naar Roemenië of Polen, meldt De Standaard op zijn website. Het overhevelen van de productie kadert in een Europese reorganisatie, waarbij 1.100 jobs op een totaal van 28.000 verloren gaan. Noord-Ierland zou het zwaarst getroffen worden, luidt het. Daar werkt een 900-tal mensen. Ook een deel van de productie in Duitsland moet wijken.

Dat Gryson de deuren sluit, komt volledig onverwacht. Door de sluiting komen in Wervik 132 banen op de tocht te staan. Hun banen blijven gevrijwaard tot eind 2017, dan volgt een gefaseerd sluitingsscenario.

Reden voor de herstructurering, aldus de Japanse tabaksreus, is de druk op de tabaksmarkt én de verstrengde Europese regelgeving. "In vijf jaar tijd is het aantal verkochte sigaretten in Europa met 28 procent gedaald. De consumptie van roltabak daalde voor het eerst", aldus de woordvoerder. Er is ook steeds strengere regelgeving. "Een Europese richtlijn in 2016 zal een grote impact hebben op de sector van de roltabak," klinkt het. Ook de stijgende accijnzen zorgen voor druk op de markt.

Gryson is bekend van de merken Fleur du Pays, Orlando en Domingo.

(Belga/DS/BO)

Als reden voor de intentie tot sluiting wijst de directie naar de stijgende druk op de tabaksmarkt en de Europese richtlijnen inzake tabak. Dat zou de fabriek in Wervik niet langer rendabel maken. Er is sprake van een sluiting in 2018. Gryson werd nog maar in 2012 overgenomen door Japan Tobacco. Bij de overname luidde het dat de fabriek ging uitbreiden. In 2012 werd een overnameprijs van 475 miljoen euro gemeld.De productie van roltabak - omgerekend 5.000 ton roltabak, goed voor 5 miljard sigaretten - wordt overgeheveld naar Roemenië of Polen, meldt De Standaard op zijn website. Het overhevelen van de productie kadert in een Europese reorganisatie, waarbij 1.100 jobs op een totaal van 28.000 verloren gaan. Noord-Ierland zou het zwaarst getroffen worden, luidt het. Daar werkt een 900-tal mensen. Ook een deel van de productie in Duitsland moet wijken.Dat Gryson de deuren sluit, komt volledig onverwacht. Door de sluiting komen in Wervik 132 banen op de tocht te staan. Hun banen blijven gevrijwaard tot eind 2017, dan volgt een gefaseerd sluitingsscenario. Reden voor de herstructurering, aldus de Japanse tabaksreus, is de druk op de tabaksmarkt én de verstrengde Europese regelgeving. "In vijf jaar tijd is het aantal verkochte sigaretten in Europa met 28 procent gedaald. De consumptie van roltabak daalde voor het eerst", aldus de woordvoerder. Er is ook steeds strengere regelgeving. "Een Europese richtlijn in 2016 zal een grote impact hebben op de sector van de roltabak," klinkt het. Ook de stijgende accijnzen zorgen voor druk op de markt. Gryson is bekend van de merken Fleur du Pays, Orlando en Domingo. (Belga/DS/BO)