Speculatie. Hoewel goud al jaren een rendement oplevert van ruim 8 procent per jaar, is de belegging uiterst speculatief. In 2008 verloor het edelmetaal bijvoorbeeld tijdelijk 30 procent aan waarde.

Geen tussentijdse inkomsten. Goud levert pas geld op als je het verkoopt. Andere beleggingen zoals aandelen, obligaties en vastgoed kunnen ook tussentijdse inkomsten opleveren: dividend, rente en huur.

Risico op een bubbel. De prijs van goud stijgt alleen omdat de kopers veronderstellen dat nieuwe geïnteresseerden zich zullen aandienen die een hogere prijs willen betalen. Een eenvoudige parallel dus met de vastgoedzeepbel.

Niet beter dan aandelen. Goud blijkt op de langere termijn niet rendabeler te zijn dan aandelen, ook niet na correctie voor inflatie.

Kleinere voorraad. Centrale banken in de westerse wereld zijn volgens Wells Fargo hun goudvoorraden aan het verkleinen.

Geen meerwaarde. Goud is een grondstof die niet kan worden ingezet voor productiedoeleienden, zoals bij veel andere grondstoffen wel het geval is, en is bovendien niet te eten. Het edelmetaal biedt dus geen substantiële economische meerwaarde.

Geen steun van Buffett. Superbelegger Warren Buffett vindt goud ook geen veilige belegging.

Bron: MT.nl

Speculatie. Hoewel goud al jaren een rendement oplevert van ruim 8 procent per jaar, is de belegging uiterst speculatief. In 2008 verloor het edelmetaal bijvoorbeeld tijdelijk 30 procent aan waarde. Geen tussentijdse inkomsten. Goud levert pas geld op als je het verkoopt. Andere beleggingen zoals aandelen, obligaties en vastgoed kunnen ook tussentijdse inkomsten opleveren: dividend, rente en huur. Risico op een bubbel. De prijs van goud stijgt alleen omdat de kopers veronderstellen dat nieuwe geïnteresseerden zich zullen aandienen die een hogere prijs willen betalen. Een eenvoudige parallel dus met de vastgoedzeepbel. Niet beter dan aandelen. Goud blijkt op de langere termijn niet rendabeler te zijn dan aandelen, ook niet na correctie voor inflatie. Kleinere voorraad. Centrale banken in de westerse wereld zijn volgens Wells Fargo hun goudvoorraden aan het verkleinen. Geen meerwaarde. Goud is een grondstof die niet kan worden ingezet voor productiedoeleienden, zoals bij veel andere grondstoffen wel het geval is, en is bovendien niet te eten. Het edelmetaal biedt dus geen substantiële economische meerwaarde. Geen steun van Buffett. Superbelegger Warren Buffett vindt goud ook geen veilige belegging. Bron: MT.nl