Het feit dat de zomerkoopjes niet in een weekeinde of op een woensdag starten, had de verwachtingen al wat getemperd, blijkt nu.

Unizo, de ondernemersorganisatie die de zelfstandige winkeliers vertegenwoordigt, laat maandag weten dat de solden 'traag op gang komen'. Comeos, de handelsfederatie die de grote winkelketens vertegenwoordigt, noteert 'veel koopjesjagers maar geen stormloop'.

Door het belabberde weer van de afgelopen weken en maanden hebben de modewinkels hun rekken nog vol liggen met zomerspullen. De koopjesperiode moet dus een en ander goed maken, waardoor voor de eerste dag al aanzienlijke kortingen (tot 70 procent) beloofd werden.

Maar het blijft in ieder geval minder druk dan vorig jaar, toen de koopjes wél op een zaterdag startten. "Veel mensen moeten vandaag werken, waardoor ze niet naar de solden kunnen", luidt het bij Unizo. Een bijkomende verklaring voor de lauwe start kan worden gezocht bij het feit dat maandag voor veel modezaken traditioneel een sluitingsdag is. "Voor de solden zijn die nu uitzonderlijk open, maar dat weten de meeste klanten niet", verduidelijkt de ondernemersorganisatie.

Volgens de kleine modewinkeliers doen bovendien de vele acties die de voorbije weken werden gelanceerd door grote ketens - meer dan de helft deed hieraan mee volgens Comeos - het effect van de eerste koopjesdag wat teniet.

Comeos maakt de vergelijking met de eerste 'koopjesmaandag' van vorig jaar, en noteert dit jaar een grotere opkomst. Volgens de handelsfederatie zijn haar leden tevreden over de eerste dag.

Volgens Unizo zou de zwakke start de volgende weken worden gecompenseerd, en wordt er voor de zomerkoopjes gemikt op een status quo tegenover vorig jaar. (Belga/BO)

Het feit dat de zomerkoopjes niet in een weekeinde of op een woensdag starten, had de verwachtingen al wat getemperd, blijkt nu.Unizo, de ondernemersorganisatie die de zelfstandige winkeliers vertegenwoordigt, laat maandag weten dat de solden 'traag op gang komen'. Comeos, de handelsfederatie die de grote winkelketens vertegenwoordigt, noteert 'veel koopjesjagers maar geen stormloop'. Door het belabberde weer van de afgelopen weken en maanden hebben de modewinkels hun rekken nog vol liggen met zomerspullen. De koopjesperiode moet dus een en ander goed maken, waardoor voor de eerste dag al aanzienlijke kortingen (tot 70 procent) beloofd werden. Maar het blijft in ieder geval minder druk dan vorig jaar, toen de koopjes wél op een zaterdag startten. "Veel mensen moeten vandaag werken, waardoor ze niet naar de solden kunnen", luidt het bij Unizo. Een bijkomende verklaring voor de lauwe start kan worden gezocht bij het feit dat maandag voor veel modezaken traditioneel een sluitingsdag is. "Voor de solden zijn die nu uitzonderlijk open, maar dat weten de meeste klanten niet", verduidelijkt de ondernemersorganisatie. Volgens de kleine modewinkeliers doen bovendien de vele acties die de voorbije weken werden gelanceerd door grote ketens - meer dan de helft deed hieraan mee volgens Comeos - het effect van de eerste koopjesdag wat teniet. Comeos maakt de vergelijking met de eerste 'koopjesmaandag' van vorig jaar, en noteert dit jaar een grotere opkomst. Volgens de handelsfederatie zijn haar leden tevreden over de eerste dag. Volgens Unizo zou de zwakke start de volgende weken worden gecompenseerd, en wordt er voor de zomerkoopjes gemikt op een status quo tegenover vorig jaar. (Belga/BO)