Frankrijk heeft een president als uithangbord van zijn start-upscene en Nederland een prins. Ondanks de vele inspanningen kan België daar moeilijk tegenop. De middelen zijn beperkter en het beleid is meer versnipperd. De verdubbeling van het aantal technologieattachés van het exportagentschap FIT is een stap in de goede richting.

Met het Brusselse burgerparticipatieplatform CitizenLab betrekken gemeenten overal ter wereld hun burgers meer bij de politiek. Het bedrijf wil van de Verenigde Staten zijn grootste markt maken. "Politici beseffen dat de manier waarop beleid wordt gemaakt, radicaal verandert."

Covid-19 is voor grote delen van de economie een crisis, maar tegelijk zien heel wat start-ups kansen om nieuwe zaken te proberen en tegelijk het virus te bestrijden. Zo ontstond covid-19-technology of covtech. Tijdens de pandemie deden heel wat start-ups waar ze het beste in zijn: snel hun product of businessmodel aanpassen en volle kracht vooruit gaan.

Een grote frustratie van heel wat Europese ondernemers is dat het zo moeilijk is de medewerkers in hun start-up aandelenopties te bieden. In de Verenigde Staten is dat geen probleem. Zo kunnen techbedrijven makkelijker talent aantrekken.

Het online event- en netwerkplatform Conversation Starter zag zijn klantenbestand het laatste halfjaar snel aantikken en de omzet verviervoudigen. Ook na covid kan het concept blijven groeien. "Veel events zullen online blijven doorgaan, omdat het efficiënter is en kosten bespaart", zegt oprichter Rutger Bevers.

Kazidomi, een webshop voor gezonde voeding, profiteerde mee van de hausse in de e-commerce door de coronacrisis. Het Brusselse techbedrijf haalde zopas 6 miljoen euro vers kapitaal op, onder meer bij Invest For Jobs en FJ Labs.

Het Oost-Vlaamse foodtechbedrijf Mealhero haalde deze maand 2,5 miljoen euro kapitaal op. Trends volgde Mealhero tot eind augustus in zijn start-updagboek. De coronacrisis gaf Mealhero een duw in de rug, waardoor het bedrijf groot genoeg werd voor zijn eerste grote ronde.

De Britse Nell Watson verhuisde met haar bedrijf QuantaCorp naar Gent. Het bedrijf ontwikkelde technologie die kleding passen overbodig maakt. Ze bekommert zich nu vooral om de ethische zijde van technologie. "Ik begon me almaar meer zorgen te maken over de kracht van artificiële intelligentie."

Het Gentse techbedrijf Foodpairing ontwikkelde technologie om digitaal onze smaak te analyseren. Met die gegevens kunnen grote bedrijven gezonde voedingsproducten ontwikkelen. "Zoals Waze mensen begeleidt in het verkeer, willen wij mensen op het juiste moment de afslag doen nemen richting gezondere voeding."

Wie de nieuwe NMBS-app downloadde om te weten hoeveel mensen er in de trein zitten, gebruikte al de technologie van de Brusselse start-up Kantify. De Franse CEO Ségolène Martin is een pleitbezorger van meer inclusiviteit in techbedrijven. "C'est mon duty de faire ça."

Het Limburgse Foresightee voorspelt de afname van verse producten. De prognoses helpen de voedingsindustrie om hun aankopen beter af te stemmen op de vraag.