Ondernemers die springen door een technologiebedrijf op te richten, zijn durvers die het verschil maken. Met hun start-up of scale-up komen ze, vaak gecoacht door acceleratoren, van bij de oprichting terecht in een wereldwijde markt waar ze hun ondernemerstalent en innovatiekracht meten met de besten.
Cybercriminelen brengen bedrijven en particulieren almaar meer schade toe. De integere hackers van Intigriti sporen softwarelekken op in ruil voor een beloning.
'Door onze code open te stellen, kunnen overheden en organisaties met beperkte middelen ook onze software gebruiken om hun burgers of hun stakeholders te betrekken in de besluitvorming.' Dat zegt Aline Muylaert, medeoprichter van het Brusselse techbedrijf CitizenLab
Het Gentse Zingi biedt sinds september 2020 deelfietsoplossingen voor bedrijven aan. Het slimme fietsslot haalt de start-up bij moederbedrijf Sentinel.
Met zijn digitale ziekteverzekering concurreert het Franse Alan met de klassieke verzekeraars. Maar de ambitie gaat verder: het groeibedrijf wil de verzekering voor werknemers heruitvinden. Daartoe haalde het onlangs nog 185 miljoen euro op. "De werkgevers beginnen in te zien dat het welzijn van hun medewerkers een gedeelde verantwoordelijkheid is", zegt Cedric De Vleeschauwer, die de Belgische tak leidt.
De jonge Gentse techbelofte Deliverect haalt 65 miljoen dollar op, onder meer bij internationale topinvesteerders. De ambities zijn niet min. "Het is perfect mogelijk om vanuit België een heel groot softwarebedrijf uit te bouwen", zegt de CEO en mede-oprichter Zhong Xu. "Waarom zouden we er dan niet voor gaan?"
Vande Moortel Real Estate (VMRE) - zowat de grootste syndicusgroep van ons land - koopt Syndic4you. De Waalse 'proptech' start-up is pas in juni 2019 opgericht.
In een sterk evoluerende marketingwereld biedt Stellar een platform aan om bedrijven aan influencers te koppelen. "Die wereld is in België en Frankrijk pas de voorbije jaren volwassen geworden", zegt medeoprichter Sarah Levin Weinberg.
De 125 bevraagde start-ups en scale-ups in een nieuwe enquête van Deloitte verwachten dit jaar samen 2962 werknemers in dienst te nemen. Twee derde van de bedrijven gaat op zoek naar verse financiering. Opvallend is dat een kwart van de bedrijven grote kapitaalrondes van meer dan 3 miljoen euro nastreeft.
Een uitgebreid cv volstaat niet langer om de aandacht van rekruteerders te trekken. Zij gebruiken almaar vaker digitale hulpmiddelen om de juiste werknemer op de juiste plaats te droppen. Belgische start-ups zien het gat in de markt.
De geschenkendienst Kadonation plaatst vernieuwing centraal in de traditioneel ingestelde niche van de bedrijfsgeschenken. "We geven betekenisvolle geschenken door ze te verrijken met de input van collega's. Een videoboodschap van je baas of je collega's die je bedanken, blijft meer bij", stelt medeoprichter Jelle Van Roosbroeck. Die aanpak blijkt te werken.
Het energietechbedrijf June Energy lanceert versneld een nieuw product om gezinnen te helpen die getroffen worden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller. De combinatie van algoritmes, slim prijzen vergelijken en automatisch wisselen van leverancier, moet de energiefactuur naar beneden halen.
Het Britse Hiro Capital pompt 1,8 miljoen euro in de kleine Leuvense gamestudio Happy Volcano. Hiro Capital is niet de eerste de beste durfkapitaalgroep. De man achter het fonds maakte van Lara Croft een videogame-icoon.
Het Antwerpse Esoptra verandert zijn naam in Twintag en haalde onlangs ook 1,2 miljoen euro op. Dat geld wordt hoofdzakelijk gebruikt om de commercialisering van het softwareplatform voor datatransport te versnellen. Het focust nu vooral op toepassingen waarmeej bedrijven fysieke producten voor eindklanten kunnen verrijken met QR-codes. Via die digitale tweeling kan zo extra informatie gegeven worden of feedback ontvangen worden.
Nogal wat bedrijven hebben sinds de coronacrisis moeite om het contact tussen hun medewerkers te smeren. De Hasseltse start-up Umital lanceert deze maand Umango. Daarmee kunnen organisaties de samenwerking stimuleren tussen de teamleden die op afstand werken.
Easyvest, een specialist in onlinebeleggen via trackers, heeft 3 miljoen euro kapitaal opgehaald. Het geld komt vooral van ondernemers, die geloven in het groeipotentieel van pensioenplannen.
Covid-19 is een malheur van jewelste, maar de klimaatcrisis wordt een nog grotere uitdaging. Cleantechbedrijven innoveren met technologie om de maatschappij duurzamer te maken. Hoe doet de Belgische cleantech het?
Health Matters Shop selecteert en verkoopt duurzame producten voor mensen met een sportieve en bewuste levensstijl. De start-up wil al dit jaar CO2-neutraal zijn.