Enkele jaren geleden zat de Portugese economie nog in een diepe crisis. Maar in het land is een dynamisch start-upecosysteem opgestaan. Het recept steunt op een goed overheidsbeleid, goedkoop talent en ondernemerszin.
Na acht jaar schaven aan zijn businessmodel haalde BePark 3 miljoen euro op bij het Luxemburgs fonds Faduval. Daarmee is de ambitie helemaal terug om te groeien met 50 procent per jaar en buitenlandse markten te veroveren.
Er is een momentum in de Europese techwereld, maar België blijft een middenmoter. Dat blijkt uit het nieuwe rapport over de Europese technologiesector dat het investeringsfonds Atomico voorstelde op het technologie-event Slush.
Het Waalse investeringsfonds W.IN.G kan voortaan ook investeren in bedrijven die innoveren met sensoren en het internet der dingen, kunstmatige intelligentie en halfgeleiders.
Eind oktober hadden de Belgische start-ups en scale-ups samen voor 433 miljoen euro aan investeringen opgehaald. Daarmee liggen we volgens Omar Mohout van Sirris op schema om in 2019 beter te doen dan vorig jaar.
Met technologie die watervervuiling beter in kaart brengt, wil het piepjonge iFLUX de wereld veroveren. Over drie jaar wil het bedrijf drie keer zo groot zijn.
De Antwerpse start-up Parkd plant dit jaar een kapitaalverhoging van 3 miljoen euro. De extra centen moeten de maker van parkeersoftware helpen bij zijn Europese expansie.
Met twintig investeringen op de teller nadert het eerste fonds van de durfkapitaalinvesteerder Volta Ventures zijn doelstelling. Met Volta II staat een nieuw fonds in de steigers. Tijd om de balans op te maken.
Ik geloof heel sterk in de combinatie van een bedrijf uitbouwen en maatschappelijke problemen oplossen. Dat zegt Aline Muylaert, mede-oprichtster van de Brusselse start-up CitizenLab.
In Vlaanderen en Nederland deed Intracto, de Herentalse specialist in digitale marketing, al veel overnames, maar in Franstalig België was het bedrijf nog niet zo aanwezig. Met de overname van Be Connect komt daar verandering in.
Het investeringsfonds We Are Jane neemt een belang van 75 procent in het hr-bedrijf MediPartner. Het is de eerste investering van het fonds van en voor vrouwelijke ondernemers, dat in juni van start ging.
De Antwerpenaar Bart Van Acker, die in 2011 mee QbD oprichtte, mag zich dit jaar de Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar 2019 noemen. "Over vijf jaar wil ik een onderneming met vijfhonderd medewerkers."
Een steak waarvoor nooit nog een koe geslacht hoeft te worden. Het klinkt surrealistisch, maar de Israëlische start-up Aleph Farms heeft zijn eerste prototype klaar. Over drie jaar zou de kweeksteak in de Belgische supermarkten kunnen liggen.
Het Belgische hr-bedrijf Kazi haalt een half miljoen euro op. Met dat geld wil het zijn commerciële slagkracht verhogen, de internationalisering een duw geven en een grotere ronde volgend jaar voorbereiden. "Wij ontwikkelen technologie om de mens achter het cv te leren kennen."
In Vlaanderen zit het aantal starters al voor het zoveelste jaar op rij stevig in de lift. In Brussel of Wallonië liep het aantal beginnende ondernemers de voorbije twaalf maanden lichtjes terug.
Grote bedrijven maken het soms nodeloos ingewikkeld. Start-ups beseffen niet altijd goed wat een grote partner van hen verwacht. Dat zegt Frank Maene, managing partner bij het durfkapitaalfonds Volta Ventures.
Elke start-up moet de vallei des doods door voordat hij kan uitgroeien tot een internationale techtopper. Veel ondernemers mislukken daardoor al van bij de start. Negen experts vertellen welke valkuilen startende bedrijven zeker moeten vermijden.